balandžio 13, 2022 |

Apžvalga: „Xiaomi Watch S1“ išmanusis laikrodis - kiekvienai dienai

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-09-25 - atkreipkite dėmesį į pastebėjimus straipsnio apačioje!

Kaip minėjau ankstesniame įraše, gavau galimybę išbandyti naująjį „Xiaomi Watch S1“ išmanųjį laikrodį. Iki šiol teko naudoti tik „Xiaomi“ išleistas apyrankes, taigi, laikrodis - didelis žingsnis į kitą sferą, prietaisas už „Mi Smart Band“ gerokai didesnis, tačiau ir savybėmis stipriai lenkia pastarąją apyrankių produktų liniją.

Pakuotė

Laikrodis atkeliauja tikrai labai stilingoje, tamsiai pilkos spalvos dėžutėje. Priekinėje dalyje yra į priekį iššokusios raidės, kurios atrodo puikiai ir sukuria prabangos įspūdį dar neišpakavus. Tai - brangiausias ir daugiausia galimybių pasižymintis „Xiaomi“ šiuo metu siūlomas išmanusis laikrodis, taigi, atitinkamas ir jo įpakavimas.

„Xiaomi Watch S1“ pakuotė
„Xiaomi Watch S1“ pakuotė

Viduje, centre, vos atidarius dėžę, randame patį prietaisą su užklijuotais apsauginiais lipdukais.

„Xiaomi Watch S1“ laikrodis
„Xiaomi Watch S1“ laikrodis

Išėmus laikrodį ir nuėmus pakuotės viršutinę dalį pasitinka dvi dėžutės. Pirmojoje rasite papildomą dirželį - prietaisas atkeliauja su dviem jais, odiniu, skirtu pasipuošti kai, tarkime, einate į miestą, ir antrąjį, kaip teigiama oficialioje svetainėje, fluoro guminį dirželį, kuris bus malonesnis kasdieniam, pastoviam naudojimui ir miegui.

Papildoma apyrankė - laikrodis atkeliauja su dviem jomis
Papildoma apyrankė - laikrodis atkeliauja su dviem jomis

Kitoje dėžutėje rasite laidą, belaidį įkroviklį laikrodžiui bei instrukciją.

Antrosios dėžutės turinys
Antrosios dėžutės turinys

Korpuso apžvalga

Prietaisas - apvalus, klasikinio laikrodžio formos. Priekyje - sintetinis safyro stiklas, kuris turėtų daug geriau apsaugoti nuo subraižymų nei paprastas stikliukas. Safyrinis stiklas įprastai randamas brangesniuose laikrodžiuose, tiesa, žodis „sintetinis“ nurodo, kad jis nėra natūralus. Nieko neišmanau apie stiklą, todėl negaliu įvertinti, kiek tai turi įtakos tvirtumui (gal ir laikrodžiuose būna sintetiniai stiklai), tačiau, kiek teko žiūrėti ir skaityti šio laikrodžio vertinimų užsienio portaluose, visi teigė, jog šis stiklas tikrai tvirtas ir subraižymų per įprastą naudojimą neatsiranda, per porą savaičių nei menkiausio įbrėžimo neatsirado ir ant mano prietaiso.

Laikrodžio ekranas
Laikrodžio ekranas

Laikrodžio šonai padengti tvirtu nerūdijančiu plienu, kaip tvirtina gamintojas, nušlifuotu rankiniu būdu. Jokių nusiskundimų negalėčiau pasakyti - viskas tikrai tvirta ir puikiai atrodo. Mano atveju laikrodis - juodos spalvos, tačiau taip pat parduodamas pilkas variantas, šiuo pasirinkimu ir odinė apyrankė atkeliautų ruda.

Valdymo mygtukai atkartoja laikrodžiuose randamus prisukimo mechanizmus - yra apvalūs ir išties sukasi, nors sukimasis nėra išnaudotas laikrodžio turinio valdymui kaip kai kuriuose konkurentų gaminiuose, čia jie veiks tik kaip spaudžiami mygtukai.

Valdymo mygtukai dešinėje pusėje
Valdymo mygtukai dešinėje pusėje

Prietaiso galinėje dalyje rasite sensorius pulso ir SpO2 matavimui. Skirtingai nei „Xiaomi Watch S1 Active“, čia nėra jokių kontaktų įkrovikliui prijungti, kadangi šis laikrodis kraunasi tik belaidžiu būdu.

Sensoriai prietaiso galinėje pusėje
Sensoriai prietaiso galinėje pusėje

Šonuose yra tarpeliai, už kurių paslėptas mikrofonas, garsiakalbis, bei papildomi sensoriai, apie kuriuos - toliau šiame įraše.

Prietaiso šoninė dalis su tarpeliais sensoriams
Prietaiso šoninė dalis su tarpeliais sensoriams

Prietaisas atsparus vandeniui iki 50 metrų, taigi, galima maudytis ir sportuoti vandenyje nebijant jo sugadinti.

Ekranas ir valdymas

Laikrodyje įmontuotas 1.43 colio apvalus AMOLED ekranas, kurio raiška - 466 x 466 px. Jis puikiai atvaizduoja turinį, vaikščiojimas per meniu sklandus.

Iškviesti pagrindinį ekraną galite pakėlę riešą, lyg žiūrėdami į įprastą laikrodį - tokiu būdu ekranas įsijungs automatiškai ir rodys pasirinktą ciferblatą (jų pateikiama gerokai virš 100), tačiau, kiek pastebėjau, dažnai nelabai teisingai užfiksuojamas šis judesys, taigi, ekranas įsijungia veltui ir taip yra eikvojama baterija. Tiesa, šį variantą galima išjungti, ir tuomet liks galimybė įjungti ekraną paspaudžiant bet kurį mygtuką. Deja, nėra galimybės įjungti vaizdo ekrane prilietus patį ekraną ar, tarkime, paspaudus jį dukart.

Pagrindiniame ekrane braukdami iš viršaus į apačią atidarysite pranešimų peržiūrą, kur rasite tuos pranešimus iš telefono, kuriuos nustatėte perduoti į laikrodį.

Pranešimų peržiūra
Pranešimų peržiūra

Braukdami iš apačios į viršų pasieksite nustatymų meniu - čia galėsite įjungti/išjungti netrukdymo režimą, garsą, riešo pakėlimą peržiūrai, greitai pasiekti nustatymų meniu. Taip pat yra papildomų funkcijų - žibintuvėlis, kurį įjungus ekranas nušvis maksimaliu ryškumu rodydamas baltą spalvą per visą matricą, ir taip tamsoje galėsite pasišviesti kelią eidami. Be to, yra galimybė nustatyti, kad 5 minutes laikrodžio ekranas neišsijungtų. Dar čia galėsite valdyti žadintuvus ar pasiekti papildomą valymo funkciją, skirtą po laikrodžio panardinimo į vandenį - jis pradės vibruoti ir groti specialų toną, siekiant išpurtyti iš garsiakalbio bei sensorių skylių likusį vandenį.

Greitų nustatymų meniu
Greitų nustatymų meniu

Slinkdami iš pagrindinio meniu į šonus, pasieksite greitus valdiklius, kuriuos apžvelgsiu atskirai toliau šioje apžvalgoje. Norėdami patekti į pagrindinį programų meniu, turėsite paspausti viršutinį mygtuką. Čia galėsite braukti per ekraną ir taip slenkant pasirinkti norimą programą iš daugybės pasirinkimų. Grįžimui atgal į praėjusį langą turėsite perbraukti iš kairės į dešinę.

Pagrindinis programų meniu
Pagrindinis programų meniu

Taip pat viršutinis mygtukas, palaikius ilgiau, iškvies „Alexa“ balso asistentą.

Apatinis mygtukas naudojamas sportui - paspaudus jį bus atidaromas treniruočių pasirinkimo meniu. Jeigu sportuojate tik tam tikra viena šaka, pavyzdžiui, bėgiojate, per programėlę galite nustatyti, kad mygtukas iškart atidarytų bėgimo treniruotės režimą - taip sutaupysite laiko.

Papildoma apatinio mygtuko savybė - SOS skambutis. Tris kartus paspaudus mygtuką laikrodis pradės telefoninį skambutį į programėlėje nustatytą numerį.

Valdikliai (ang. widgets)

Slinkdami iš pagrindinio ekrano į šonus pasieksite vadinamuosius valdiklius - specialius ekranus, kuriuose galėsite greitai peržiūrėti norimą informaciją. Valdiklių ekranai yra pilnai redaguojami - galite pasirinkti vieną iš trijų išdėstymų vienam ekranui ir sudėti ten norimus valdiklius.

Pavyzdiniai valdikliai
Pavyzdiniai valdikliai

Valdikliai yra šių rūšių:

  • statistikos (per dieną sudegintos kalorijos, nueiti žingsniai ir aktyvumo minutės),
  • atskirai žingsniai,
  • atskirai kalorijos,
  • stovėjimo informacija (kuriomis valandomis buvote pakilę nuo kėdės),
  • judėjimo informacija,
  • dabartinis pulsas,
  • dabartinis stresas,
  • dabartinė SpO2 reikšmė,
  • miego informacija,
  • orų informacija,
  • muzikos valdymas,
  • pasirinkto sporto režimo įjungimas,
  • laikmačio įjungimas,
  • chronometro įjungimas,
  • kvėpavimo pratimų įjungimas,
  • baterijos likučio informacija.

Deja, negalėsite uždėti greitų nuorodų į pasirinktas programas, tarkime, apmokėjimą banko kortele belaidžiu būdu.

Programėlės

Laikrodyje iškart rasite daugybė įvairių programėlių ir funkcijų, kurias trumpai peržvelgsiu toliau.

Daug daugiau informacijos ir nustatymų pasiekiama „Mi Fitness“ programėlėje, dalį jų paminėsiu eigoje. Atkreipiu dėmesį, jog „Mi Fitness“ nėra ta pati su „Xiaomi Smart Band“ naudota „Mi Fit“ programėlė, kuri dabar jau vadinasi „Zepp Life“ - „Mi Fitness“ yra atskiras produktas, kuris anksčiau vadinosi „Xiaomi Wear“. Jeigu iki šiol naudojote „Mi Fit“ („Zepp Life“), galėsite prisijungti ir perkelti duomenis iš senosios paskyros, taigi, istorinė informacija nedings.

Atkreipkite dėmesį, jog svarbu nustatymų metu teisingai pasirinkti regioną - Europos šalių vartotojų informacija saugoma Europos sąjungoje esančiuose serveriuose ir į kitas šalis jos perkelti, kaip teigiama, nepavyks, tačiau neskubėkite iškart rinktis Lietuvos regiono, o kodėl - apie tai toliau įraše.

Žingsniai, kalorijos ir judėjimo laikas

Patogioje sąsajoje, atvaizduojamas užsipildančio pusapskritimio forma, rodomas dienos progresas į nustatytus tikslus - kiek kalorijų sudeginote, kiek žingsnių nuėjote bei kiek minučių judėjote. Pavažiavus žemiau galėsite pamatyti tikslų pasiskirstymą valandomis šios paros apimtyje.

Žingsnių, kalorijų ir judėjimo informacijos peržiūra
Žingsnių, kalorijų ir judėjimo informacijos peržiūra

Programėlėje pasirinkę bendrinę žingsnių, kalorijų ir judėjimo skiltį matysite tą pačią informaciją tik su visa praėjusių dienų istorija, o, be to, yra ir atskiros skiltys. Pavyzdžiui, pasirinkę žingsnius, matysite ir jų konvertavimą į kilometrus, taigi, žinosite, kokį atstumą nuėjote, o pasirinkę savaitės ar mėnesio informacijos atvaizdavimą sužinosite ir žingsnių, ir kilometrų sumą, bei vidurkį, kiek vidutiniškai per dieną nuėjote kilometrų ar žingsnių pasirinktą savaitę ar mėnesį. Laikotarpio vidurkius bei sumas rasite ir sudegintoms kalorijoms bei judesio laikui.

Pulsas

Rodomas pulsas šiuo metu, taip pat šios paros pulso pasiskirstymo kreivė, šiandien nustatyto didžiausio bei mažiausio pulso duomenys, koks širdies ritmas yra poilsio metu. Pavažiavus žemiau matysite pulso pasiskirstymą pagal stiprumą bei paskutinių 30 dienų statistinę informaciją.

Pulso informacijos peržiūra
Pulso informacijos peržiūra

Programėlėje matysite panašią informaciją, tik dar galėsite peržiūrėti tikslią praėjusių dienų istoriją. Pulso automatinį matavimą galima nustatyti kas pusvalandį, 10, 5 ar 1 minutę arba išvis išjungti, norint labiau taupyti bateriją.

SpO2

Matysite pastarosios paros SpO2 informaciją, galėsite pamatuoti, koks kraujo prisotinimas deguonimi yra šiuo metu, taip pat peržiūrėti vidurkio, didžiausios bei mažiausios reikšmių, gautų matavimuose, informaciją.

SpO2 programėlės vaizdas
SpO2 laikrodžio aplikacijos vaizdas

Programėlėje matysite praėjusių dienų SpO2 matavimų istoriją, savaitės ar mėnesio informaciją (didžiausias, mažiausias ir vidutines reikšmes, bei kiek kartų per laikotarpį SpO2 buvo užfiksuotas mažesnis nei 90%, kas jau yra blogai Jūsų sveikatai).

Miegas

Laikrodyje esančioje miego aplikacijoje matysite praėjusio miego trukmės informaciją - kiek valandų ir minučių išmiegojote bendrai, tačiau negalėsite sužinoti, kiek buvo gilaus, lengvo ar REM miego - šie duomenys pasiekiami tik programėlėje. Laikrodyje matysite savo užmigimo ir prabudimo laiką, vidutinį pulsą ir SpO2 miego metu.

Miego informacijos pateikimas laikrodyje
Miego informacijos pateikimas laikrodyje

Programėlėje rasite bendrą miego trukmę (įskaitant trumpus numigimus dienos eigoje bei atskirai jų ir pagrindinio miego trukmę), be to, detalizuotą pagrindinio nakties miego vaizdą fazėmis, išreikštą minutėmis ir procentinėmis reikšmėmis, o žemiau - ir visą informaciją apie pulsą ir SpO2, užfiksuotus miego metu, aiškiai matant kurią valandą kaip keitėsi širdies ritmas bei kraujo prisotinimas deguonimi.

Miego informacijos peržiūra telefono programėlėje
Miego informacijos peržiūra telefono programėlėje

Pastebėjau, jog miego fiksavimas, palyginus su „Xiaomi Smart Band 6“, yra labai stipriai pagerintas - miego fazės aiškiau atskiriamos, matomas perėjimas iš vienos į kitą. Tiesa, kiek tiksliai miego fazės atitinka realybę galėtų parodyti nebent moksliniai bandymai, tačiau bent jau vizualiai informacija atrodo ir jaučiasi gerokai tikslesnė.

Stresas

Kaip ir „Xiaomi Smart Band 6“, taip ir šiame laikrodyje, galite matuoti streso lygį. Laikrodžio programėlė taip pat parodys dabartinę streso būklę, šios paros streso grafiką, aukščiausios, žemiausios ir vidutinės reikšmės informaciją, o pavažiavus žemiau - procentinį streso lygių pasiskirstymą bei 30 paskutinių dienų vidurkių informaciją.

Streso matavimų peržiūra
Streso matavimų peržiūra

Kvėpavimo pratimai

Galite įsijungti nuo 1 iki 5 minučių trukmės kvėpavimo pratimus ir vadovautis vibracija bei ekrane rodomais užrašais - tolygus kvėpavimas gali padėti atsipalaiduoti stresinėse situacijose. Kvėpavimo pratimui galėsite pasirinkti ne tik trukmę, bet ir greitį.

Mėnesinių ciklo sekimas

Galimybė moterims sekti savo mėnesinių ciklus laikrodžio ekrane ir programėlėje bei gauti priminimus. Tiesa, skirtingai nei „Xiaomi Smart Band“, kur meniu išdėstymą buvo galima laisvai redaguoti ir nenorimas programas paslėpti, laikrodis, bent jau kol kas, rodys visas pagrindines programas visada, tad vyrams šis punktas bus vis tiek matomas, tik, žinoma, neveiks.

„Amazon Alexa“

Laikrodyje įmontuoto mikrofono dėka galima išsikviesti „Amazon Alexa“ balso asistentą ir atlikti valdymą balsu. Lietuvos regione ši funkcija neveikia, nors „Amazon Alexa“ programėlė mūsų šalyje ir yra prieinama ir funkcionuojanti, tačiau problemą išsprendžiau pasirinkdamas Airijos regioną - Airija yra Europos sąjungoje, tad duomenys neprarandami, tačiau šalyje „Alexa“ oficialiai palaikoma, tad taip apėjau šį apribojimą ir pradėjau naudotis balso asistentu.

Atsakas į balso komandas yra labai greitas, tačiau atsakymą matysite tik laikrodžio ekrane - negirdėsite įgarsinimo. Be to, negalėsite per laikrodį paleisti muzikos, paprašyti parodyti kokį nors video ar paveikslėlį - veiks tik tai, į ką galite gauti atsakymą tekstu. Tačiau yra integracijų su vietinėmis laikrodžio programėlėmis, pavyzdžiui, paprašius įjungti atgalinį laikmatį minutei, įsijungė laikrodyje esanti laikmačio programa ir pasileido skaičiavimas. Tiesa, porą kartų pasitaikė, jog pasakius klausimą liko ženklelis, jog klausoma, ir nebuvo pateiktas atsakymas, ir funkcija atsigavo tik perkrovus laikrodį - matyt tai klaida, kurią, tikiuosi, gamintojas pataisys su programinės įrangos atnaujinimais.

„Amazon Alexa“, užklausus apie orus Vilniuje
„Amazon Alexa“, užklausus apie orus Vilniuje

Orai

Galima pamatyti dabartinio oro informaciją, dienos didžiausios ir mažiausios temperatūros reikšmes, oro tipą (giedra, lietus ir pan.), taip pat oro kokybės indekso, drėgmės, vėjo informaciją, saulėtekio ir saulėlydžio laikus bei 5 artimiausių dienų prognozuojamus orus.

Orų peržiūra
Orų peržiūra
Apie orus pateikiama daug informacijos
Apie orus pateikiama daug informacijos

Muzikos telefone valdymas

Paleiskite norimą muzikos servisą (pvz. „Spotify“ ar „YouTube Music“) telefone ir galėsite per laikrodžio ekraną valdyti muziką - perjungti dainas, stabdyti ar paleisti grojimą bei reguliuoti garsą.

Muzikos valdymas - dainos perjungimas, stabdymas, garsumo nustatymas
Muzikos valdymas - dainos perjungimas, stabdymas, garsumo nustatymas

Tiesa, nors yra sukurtas muzikos valdiklis, leidžiantis iš pagrindinio meniu paslinkus į šoną greitai pakeisti dainą ar sustabdyti/paleisti grojimą, iš valdiklio nepavyks reguliuoti telefono garsumo, nors ši funkcija, bent jau asmeniškai man, būtų naudingesnė - dabar tam vis tiek teks atsidaryti pačią muzikos valdymo programą laikrodyje.

Apmokėjimas banko kortele

Jeigu naudojate „Swedbank“ (vienintelis Lietuvoje šiuo metu „Xiaomi Pay“ palaikomas bankas) ir turite „Mastercard“ mokėjimo kortelę - geros žinios, ją galėsite palikti namuose ir už pirkinius sumokėti tiesiog laikrodžio pagalba. „Xiaomi Watch S1“ turi NFC, taigi, per programėlę susieję savo banko kortelę ją galėsite rasti kortelių programoje telefone, paspausti „Pay“ ir per 60 sekundžių priliesti prie bekontakčio apmokėjimo aparato. Tiesa, dėl saugumo kartais teks įvesti kortelės prijungimo metu sugalvotą 6 skaitmenų PIN kodą.

Apmokėjimo pridėta banko kortele vaizdas
Apmokėjimo pridėta banko kortele vaizdas

Pokalbio telefonu funkcija

Laikrodis turi tiek garsiakalbį, tiek mikrofoną, todėl galėsite atsiliepti į skambučius netraukdami telefono ir per laikrodį kalbėtis jame įmontuoto garsiakalbio pagalba, patį skambutį iš tiesų atliekant per telefoną ir garsą tarp prietaisų transliuojant Bluetooth ryšiu.

Deja, adresų knygelė nėra sinchronizuojama, tad iš laikrodžio tiesiogiai paskambinti galėsite tik jeigu būsite pradžioje atsiliepę į to žmogaus skambutį (ar jį praleidę) - tuomet jį rasite skambučių istorijos sąraše. Pokalbius teko išbandyti, jie veikia puikiai, viskas puikiai girdima abejose „ragelio“ pusėse.

Skambučių istorija, tik čia patekusiems numeriams galima skambinti iš laikrodžio
Skambučių istorija, tik čia patekusiems numeriams galima skambinti iš laikrodžio

Pranešimai

Skiltyje matysite gautus telefono programėlių pranešimus. Kokių programėlių pranešimus norėsite matyti laikrodyje, galėsite pasirinkti „Mi Fitness“ programėlėje. Tiesa, mažai tikėtina, kad juos peržiūrinėsite per meniu programėlę - kaip jau minėjau, tie patys pranešimai pasiekiami greita prieiga iš pradinio ekrano.

Žadintuvas, laikmatis ir chronometras

Per patį laikrodį galėsite pilnai valdyti žadintuvus - nustatyti laiką, pasikartojimo dienas, įjungti juos ar išjungti. Taip pat yra standartinės chronometro bei laikmačio programos.

Žadintuvas, laikmatis bei chronometras
Žadintuvas, laikmatis bei chronometras

Oro slėgis, aukštis bei kompasas

Laikrodyje įmontuoti įvairūs sensoriai, tarp kurių yra ir barometras, taigi, galėsite matyti slėgio informaciją, aukščiausias ir mažiausias reikšmes. Paslinkus į šoną išvysite aukščio virš jūros lygio informaciją. Atskiroje programoje taip pat rasite kompasą, kurį kartais reikės sukalibruoti judinant ∞ formos judesiais.

Įdomioji sensorių informacija - slėgis, aukštis virš jūros lygio bei kompasas
Įdomioji sensorių informacija - slėgis, aukštis virš jūros lygio bei kompasas

Kameros valdymas

Prietaisą galima naudoti kaip nuotolinį kameros valdiklį - palikite telefoną su įjungta kameros programėle, nueikite iki žmonių, su kuriais norite fotografuotis, ir atlikite šį veiksmą paspausdami mygtuką ekrane, apatinį mygtuką laikrodžio šone arba prieš tai nustatydami 3 ar 5 sekundžių atidėjimą.

Telefono paieška

Pametėte telefoną namuose? Vienas paspaudimas laikrodžio ekrane ir telefonas pradės skambėti, kad greičiau jį rastumėte.

Žibintuvėlis

Įjungus žibintuvėlį ekranas įsijungs maksimaliu ryškumu ir pilnai balta spalva, taigi, tai padės einant tamsoje pasišviesti kelią priešais save.

Papildomos programėlės

Programėlėje „Mi Fitness“ yra galimybė įsidiegti papildomų programų, tiesa, šio straipsnio rašymo metu Europos regione buvo pasiekiamos vos keturios jos.

Skaičiuotuvas

Nors programėlė vadinama moksliniu skaičiuotuvu (angl. Scientific calculator), išties, įsidiegus ją, laikrodyje rasite tik pagrindinėmis funkcijomis pasižymintį skaičiuotuvą. Bet, bent jau man, greitai kažką sudauginti ar sudėti jo tikrai pakanka, o rimtesni skaičiavimai, nemanau, kad būtų patogūs tokio dydžio ekrane.

Skaičiuotuvo aplikacija
Skaičiuotuvo aplikacija

„myTuner“

Portugalų įmonės kuriama programėlė, kuria, įsidiegę telefoninę aplikaciją, galėsite valdyti internetinį radiją - perjungti radijo stotis, pridėti jas prie mėgstamų, valdyti grojimo garsą. Tiesa, laikrodžio programėlė yra tiesiog kaip pultelis telefono programėlei valdyti - prieš įjungiant aplikaciją laikrodyje, būtina įjungti „myTuner“ telefone, muziką taip pat girdėti galėsite tik per telefoną.

„NumPuzzle“

Vienintelis šiuo metu laikrodyje pasiekiamas žaidimas - turite sudėlioti kaladėles pagal skaičių eiliškumą, stumdant jas iš vienos vietos į kitą. Labai paprastas ir, manau, puikiai visiems pažįstamas mini-žaidimas gali pagelbėti prastumti laiką, kai tą padaryti reikės, o negalėsite išsitraukti telefono.

Vienintelis šiuo metu palaikomas žaidimas
Vienintelis šiuo metu palaikomas žaidimas

„Noted“

Balso užrašinė. Kaip ir „myTuner“ atveju, reikės įsidiegti programėlę telefone, ir tuomet per programėlę laikrodyje galėsite aktyvuoti balso įrašymą. Tiesa, balsas vis tiek įrašomas ne per laikrodį, o per telefoną, tad šios programėlės prasmės nelabai supratau - jei einant būtų galima greitai įsirašyti kad ir trumpą balso priminimą per laikrodį, vėliau susinchronizuojant jį į telefoną, tuomet būtų daug logiškiau.

Papildomos galimybės ir nustatymai

Bluetooth ryšio pametimo priminimas

Naudinga funkcija mėgstantiems kur nors palikti savo išmanųjį telefoną: jeigu dings ryšys su prietaisu - tai yra, per daug nutolsite nuo telefono - gausite vibruojantį laikrodžio įspėjimą.

Atsistojimo priminimai

Tam, kad neužsisėdėtumėte, galite įsijungti priminimus atsistoti ir pasivaikščioti - ypač naudinga dirbantiems sėdimą darbą ir pamirštantiems pajudėti.

Sporto režimai

Laikrodyje yra 117 sporto režimų, iš kurių 19 yra profesionalūs - tai yra, specialiai pritaikyti sporto tipui ir pateikiantys daugiau duomenų.

Profesionalūs sporto režimai

Profesionalūs ir papildomi sporto režimai matomi viename sąraše. Tiesa, greitai pasiekiamas sporto rūšis galite susidėlioti ir pasirinkti patys. Taigi, rekomendacija būtų susidėti tik tas sporto šakas, kuriomis užsiimate ar planuojate užsiimti ateityje, o, jei kas nors pasikeis, galėsite bet kada naujų sporto šakų pridėti kad ir per patį laikrodį. Ir neturėti nuolatos pasiekiamo visų tipų sąrašo yra gana logiška - jeigu neužsiimate karate, tikriausiai nuolat matyti sąraše tai būtų nepatogu.

Profesionaliai pritaikyti režimai yra šie:

  • Ėjimas (su automatiniu aptikimu)
  • Bėgimas lauke (su automatiniu aptikimu)
  • Bėgimas takeliu (su automatiniu aptikimu)
  • Bėgimas gamtoje
  • Važiavimas dviračiu
  • Laisvo stiliaus treniruotė
  • Minimas treniruokliu
  • Irklavimo treniruoklis
  • Elipsinis treniruoklis
  • Šokinėjimas
  • Plaukimas baseine
  • Plaukimas atvirame vandenyje
  • Triatlonas
  • Alpinizmas
  • Didelio intensyvumo intervalinės treniruotės (HIIT)
  • Krepšinis
  • Tenisas
  • Žygiai
  • Joga

Šie režimai pasižymi didesniu informacijos pateikimu. Pavyzdžiui, aš daug vaikštau, taigi, įjungus ėjimo režimą laikrodyje bus pateikiama tokia informacija: ėjimo trukmė, nueitas atstumas (kilometrais), dabartinis tempas, vidutinis tempas, praėjusio kilometro tempas, sudegintų kalorijų skaičius, širdies ritmo informacija, žingsnio dažnis (ang. cadence - žingsnių skaičius per minutę), žingsnio dydis, nueitų žingsnių kiekis. Be to, galima pasirinkti, kad laikrodis praneštų apie nueitą atstumą ar pasiektą ėjimo trukmę, ar užsistatyti tikslus - atstumo, kalorijų ar trukmės.

Informacijos pateikimas sporto režimo metu (važiuojant žemiau pateikiama daugiau duomenų); be to, geras pavyzdys, jog ekrane viskas matoma ir saulės šviesoje
Informacijos pateikimas sporto režimo metu (važiuojant žemiau pateikiama daugiau duomenų); be to, geras pavyzdys, jog ekrane viskas matoma ir saulės šviesoje

Plaukimo režime bus pasiekiami visiškai kitokie pasirinkimai - galite nustatyti laiko, kalorijų, nuplaukto atstumo tikslus, pasirinkti baseino ilgį (nuo 10 iki 250 m ilgio), o laikrodyje bus matoma nuplaukto atstumo, kalorijų ir paskutinių nuplauktų 100 metrų informacija - ir taip ši informacija skirsis priklausomai nuo pasirinktos sporto šakos.

Taigi, visi profesionalūs režimai yra pritaikomi konkrečiai sporto šakai. Jeigu įdomu, kokia informacija pateikiama kažkuriai dar iš čia nurodytų sporto šakų, parašykite komentarą ir informaciją Jums patikslinsiu.

Be to, verta paminėti patobulinimą, lyginant su „Xiaomi Smart Band 6“ - įjungus automatinį aptikimą, tarkime, ėjimui, „Xiaomi Watch S1“ taip pat ne iškart praneš apie pastebėtą ėjimą, tačiau Jums patvirtinus, jog einate, įsijungusiame ėjimo režime automatiškai prisipliusuos kelių pastarųjų minučių informacija apie žingsnius, trukmę ir pan. Žinoma, nebus užfiksuotas per tas kelias minutes nueitas maršrutas (GPS tuomet dar buvo neaktyvus), tačiau visa kita informacija jau iškart bus matoma nuo automatiškai fone užfiksuoto ėjimo pradžios.

Papildomi sporto režimai

Laikrodyje yra dar 98 sporto režimai, kurie nėra profesionaliai pritaikyti, tačiau leidžia sekti progresą. Pavyzdžiui, jeigu žaidžiate boulingą, galite įsijungti šį režimą ir po to istorijoje matyti, kad žaidėte, kartu su įprastine to laikotarpio informacija - kiek truko užsiėmimas, kiek kalorijų sudeginote ir koks buvo pulsas žaidimo metu - trumpai tariant, duomenys nebus detalizuoti ir pritaikyti tai sporto šakai, taigi, žinosite, kuo ir kada užsiėmėte, bet informacija nebus labai tiksliai pritaikyta prie užsiėmimo ir daug naudos neduos.

Tarp papildomų režimų rasite turbūt viską, ko galite norėti - nuo jodinėjimo žirgais, slidinėjimo, paplūdimio tinklinio iki tai chi, baleto ar smiginio. Visos sporto šakos sudėliotos į kategorijas ir lengvai galite jas pridėti į pagrindinį savo sporto šakų sąrašą ar iš jo pašalinti.

Baterija ir įkroviklis

Prietaisas, kaip jau minėjau, įkraunamas belaidžiu būdu - taigi, galėsite naudoti tiek pridėtą įkroviklį, tiek ir bet kokį kitą Qi standartą palaikantį įkroviklį ar atbulinį krovimą palaikantį išmanųjį telefoną.

Laikrodžio ekranas įkrovimo metu
Laikrodžio ekranas įkrovimo metu

Pirmomis dienomis buvau įjungęs viską - visuomet rodomą laiką ekrane, net kai prietaisas nenaudojamas (AMOLED ekranas suteikia tokią galimybę, naudojant mažai baterijos energijos, ir ji prietaise yra, pritaikyta prie kai kurių ciferblatų), automatinį ekrano įsijungimą pakėlus riešą, nuolatinius visų duomenų matavimus didžiausiu įmanomu dažniu ir pan., ir laikrodis išsikrovinėjo gana greitai - jeigu taip ir būčiau palikęs, būtų laikęs turbūt apie 3-4 dienas, kas yra vis tiek daugiau, nei didžiųjų konkurentų siūlomi gaminiai, tačiau gerokai mažiau, nei reklamuojama.

Tačiau, žinoma, reklamuojama ne maksimaliomis apkrovomis, apie tai nurodoma ir reklaminėje medžiagoje. Taigi, išjungiau visuomet rodomą laiką ekrane, automatinį ekrano pažadinimą pakeliant riešą, nustačiau SpO2 matavimus kas 30 minučių, o ne kas 10, pulso matavimą kas 10 minučių, ir nors palikau visa kita įjungtą (pagerintą miego fiksavimą, streso reikšmės nustatymą, pranešimus, naudojau vaikščiojimo režimą su GPS maždaug kas antrą dieną ir, be to, naudojau laikrodį šios apžvalgos rašymui, taigi, ilgai laikiau įjungęs ekraną), prietaisas be pakrovimo išlaikė net 8 dienas - taigi, neabejoju, kad labiau sumažinus sveikatos duomenų rinkimo apimtis būtų galima pasiekti ir gerokai daugiau nei 12 dienų, o viską išjungus, ir naudojant tik kaip laikrodį ir pedometrą, pasiekti taip pat reklamose prie „energijos taupymo režimo“ paminėtą 24 dienų ar net ilgesnę tarnavimo trukmę be poreikio įkrauti.

Problemos

Nors laikrodis pasižymi didele galimybių gausa, ilgai laikančia baterija, visgi, verta įvertinti ir tai, kas galėtų būti pagerinta siekiant pilnavertiškesnio naudojimo. Džiugi žinia - problemos yra vien iš programinės įrangos pusės, jokių neigiamų savybių su pačio prietaiso kokybe, taigi, teoriškai bent dalis jų galėtų būti išspręstos su atnaujinimais, o ar bent kas nors bus - pamatysime ateityje.

Sudėtinga pasiekti apmokėjimo galimybę

Viena nepatogiausių savybių - per ilgai užtrunkama norint apmokėti už pirkinius kasoje. Nors laikrodis, kaip minėjau, palaiko NFC, per „Xiaomi Pay“ galima susieti „Swedbank“ išduotas „Mastercard“ korteles, pats apmokėjimo procesas yra nelabai patogus.

Didžiausia bėda - kaskart reikia ieškoti apmokėjimo programos pagrindiniame meniu - nėra galimybės pajungti greitos prieigos, tarkime, ilgiau palaikant ar kelis kartus paspaudžiant kurį nors iš šoninių klavišų ar bent jau pridedant nuorodą į greitai pasiekiamą valdiklių (angl. widgets) skiltį.

Antroji problema - per greit pasibaigianti sesijos trukmė, tad atėjus į kasą ir galiausiai suradus programėlę, dar gali tekti įvesti nustatymo metu 6 skaitmenų PIN kodą, kas skubant nepavyksta labai greitai. Suprantu, jog tai reikalinga dėl saugumo, tačiau laikrodis galėtų stebėti pagal sensorių duomenis, ar jis buvo nuimtas, o jeigu ne - tol, kol yra ant riešo, leisti nevesti kodo iš naujo (ši savybė egzistuoja - nuėmus laikrodį tą patį kodą reikės įvesti jo atrakinimui, tačiau kodas laikrodžio ekrano užraktui galioja iki nuėmimo, o apmokėjimams - fiksuotą trukmę).

Dėl abiejų šių problemų paskutinį kartą apmokėjimas laikrodžiu parduotuvės kasoje užtruko turbūt dvigubai ilgiau, nei būčiau veiksmą įvykdęs su bekontakte mokėjimo kortele.

Nėra būdo atsakyti į žinutes

Nors į laikrodį galima gauti tiek SMS žinutes, tiek pokalbių programėlių pranešimus, nėra galimybės į juos atsakyti ar kaip nors sureaguoti. Galėtų būti galimybė bent jau nustatyti keletą atsakymo variantų - tarkime, jeigu skubame į susitikimą ir gauname pranešimą iš žmogaus, su kuriuo turime susitikti, paspausti mygtuką ir išsiųsti „Ok“ ar tam tikrą emoji.

Dar geresnis variantas, žinoma, būtų nedidelė klaviatūra - kai kurie gamintojai tam tikslui į laikrodžius perkėlė senųjų mygtukinių telefonų klaviatūrų - skaičių klavišų su priskirtomis raidėmis - variantą, tačiau „Xiaomi Watch S1“ nesiūlo nė vieno iš paminėtų būdų.

Trūksta papildomų programų

Vienas iš pliusų, kuriuos galima pasiekti pasirinkus laikrodį su „Android Wear“, yra programėlių gausa, kurias galima atsisiųsti. Deja, pačių gamintojų kurtose operacinėse sistemose susiduriame su bėda - joks didelės pasaulinis programinės įrangos gamintojas neadaptuos savo programų kiekvienai skirtingai operacinei sistemai, esančiai rinkoje. Dėl šios priežasties ir normalios programų parduotuvės nebuvimo yra labai apribota laikrodžio galimybių plėtra.

Pavyzdžiui, Kinijos regione „Xiaomi Watch S1“ gali naudotis „Baidu Maps“ ir matyti žemėlapius (ar bent jau tekstinę navigaciją) laikrodžio ekrane, tačiau tarptautinės versijos naudotojai palikti be jokių navigacijos galimybių. Jeigu šios funkcijos nesukurs pati „Xiaomi“, pavyzdžiui, pasitelkiant „Open Street Map“ žemėlapius, vargu, ar atsiras kokia nors įmonė, kuri sutiks adaptuoti savo produktą vieno gamintojo mažai naudojamai atskirai operacinei sistemai. Be to, net jei kas ir sugalvotų, laikrodis ir šiaip nepalaiko trečiųjų šalių programėlių - tik pačio „Xiaomi“ užsakytus produktus, jokios programėlių parduotuvės nėra, tik patvirtintų galimų sąrašas aplikacijoje.

Lygiai taip pat norėtųsi turėti galimybę peržiūrėti bent jau kalendorių ir suplanuotų dienos įvykių informaciją, kam irgi praverstų programėlė, kurios dabar nėra.

Nėra galimybės patogiai paskambinti iš laikrodžio

Nors galima atsiliepti į skambučius, laikrodyje nerasite adresų knygelės - tai didelė problema, nes greitai, naudojantis prietaiso sinchronizacija su telefonu, paskambinti per laikrodį negalėsite. O būtų visai patogu, jeigu kontaktai būtų sinchonizuojami - tarkime, tai, ką esate nustatę telefone, matytumėte ir laikrodyje, ir eidami susitikti su žmogumi netraukdami telefono galėtumėte jam paskambinti ir pranešti apie pasiektą ar pasikeitusią susitikimo vietą.

Wi-Fi nustatyti ir ausines prijungti galima... bet kam?

Vienas iš keistų dalykų, kuriuos pastebėjau - laikrodį galima prijungti prie Wi-Fi tinklo, tačiau programėlių informacijos gavimas, duomenų sinchronizacija, programinės įrangos atnaujinimai šiuo metu vykdomi per Bluetooth sąsają su telefonu. Jeigu būtų programėlių, kurioms būtų reikalinga interneto prieiga, tarkime, minėta žemėlapių peržiūros galimybė prietaiso ekrane, tuomet Wi-Fi funkcionalumas būtų suprantamas (tarkime, gauti duomenims greičiau nei per Bluetooth iš telefono, jeigu esate prisijungę), tačiau visiškai neaišku, kam jis reikalingas dabar. Gal, visgi, tam tikros papildomos galimybės yra suplanuotos ir pasieks naudotojus per tolesnius atnaujinimus? Į šį  klausimą galėtų atsakyti tik patys gamintojai, o vartotojams teks laukti ir pamatyti, kas nutiks (jei, išvis, nutiks) ateityje.

Lygiai taip pat klausimų sukelia belaidžių ausinių prijungimo galimybė. Šiuo metu laikrodžio pagalba galima valdyti telefone grojančią muziką, taigi, ausinės turi būti prijungtos prie telefono, o ne laikrodžio - nėra galimybės į jį įsikelti muzikos failų ar žiūrėti video turinio. Kam tuomet reikalingas ausinių prijungimas prie laikrodžio? Tikėkimės, tai irgi sužinosime netolimoje ateityje.

Dingo kai kurios naudingos „Xiaomi Smart Band“ galimybės

Migravus iš „Xiaomi“ išleistos „Smart Band 6“ apyrankės pasigedau kelių funkcionalumų. Visų pirma PAI - suasmeninto rodiklio, apskaičiuojamo pagal širdies ritmo duomenis, kasdienį aktyvumą bei asmeninius fiziologinius duomenis. Nors jis ir netapo labai populiariu tikslų siekimo įrankiu tarp vartotojų, visgi, PAI atsisakymas atrodo kaip žingsnis atgal - norėtųsi, kad funkcionalumų daugėtų, o ne mažėtų, o pačius rodiklio duomenis, asmeniškai man, buvo visai įdomu stebėti. Kas keisčiausia: naujoji „Mi Fitness“ programėlė turi PAI skiltį, tačiau ji veiks tik pajungus „Xiaomi Smart Band 6“ - naudojant naująjį laikrodį jokie duomenys ten nebus atvaizduojami.

Lygiai taip pat pasigedau priminimų programėlės. Tiems, kurie reguliariai ką nors daro, tarkime, turi ką nors patikrinti ar išgerti vaistus tam tikru dienos metu, „Xiaomi Smart Band 6“ galėjo nusistatyti priminimus atskiroms savaitės dienoms ir tuo metu priminimas pasirodydavo ekrane. Skirtingai nei su kalendoriaus įvykiais, šie priminimai kartodavosi kas 10 minučių tol, kol pats vartotojas nepatvirtindavo jų išjungimo. Tai buvo labai naudinga, jei konkrečiai tuo laiku nebuvo įmanoma atlikti veiksmo - priminimas po 10 ar 20 minučių priversdavo nueiti ir atlikti dalykus. Tokio funkcionalumo laikrodyje nėra, tad teks pasikliauti vienkartiniais, nepasikartojančiais priminimais naudojant telefono kalendoriaus programėlę ir pajungus jos pranešimus į laikrodį.

Keistas netrukdymo režimas

Dar viena savybė, kuri, atrodo, yra visai logiška ir smagi, bet ne iki galo išdirbta - netrukdymo režimas. Programėlėje galite nusistatyti laiką, kada einate miegoti ir kada keliatės - šiuo laikotarpiu apyrankė išjungs visus pranešimus, kad nepažadintų vibracija. Tačiau tai - ne viskas, tik nustačius laiką išaiškėjo, jog kartu su netrukdymo režimo įjungimu laiko miegui metu pradėsite gauti priminimą, jog jau laikas miegoti, kas yra puiku. Tačiau tuo pačiu gausite ir žadintuvą, kurio negalėsite valdyti, ir kuris pažadins nustatytu prabudimo laiku.

Didžiausia problema yra ta, jog laiko nustatymas galioja visoms savaitės dienoms iš karto. Visuomenėje gana įprasta darbo dienomis keltis anksti su žadintuvu, o savaitgaliais pamiegoti ilgiau (žinoma, tiems, kurie gali tai sau leisti), tačiau šiuo atveju žadintuvas suveiks kasdien tuo pat metu nepriklausomai nuo savaitės dienos. Be to, jeigu gaunate, tarkime, papildomą išeiginę dieną, atšaukti jo vienam kartui, kaip įprasta su tradicinėmis žadintuvo programėlėmis telefone, taip pat negalėsite.

Funkcionalumas smagus dėl priminimo eiti miegoti ir kartu su rytiniu žadintuvu gaunamos informacijos apie tai, kaip išsimiegojote, ir dienos orus - tai puikus, nors ir nedidelis, įvadas į naują dieną. Tačiau funkcija būtų daug naudingesnė, jeigu leistų keisti laiką skirtingoms savaitės dienoms ar žadintuvą kai kurioms dienoms išvis atjungti. Dabar turėsite pasirinkti, ar norite automatinio pranešimų išjungimo nakčiai, tačiau su papildomu žadintuvu ir priminimu, arba atsisakyti žadintuvo ir priminimo miegoti, tačiau tuomet kas vakarą turėsite nepamiršti įjungti netrukdymo rankiniu būdu, kas nėra patogu ir pasimiršta.

Kaip šitą problemą išsprendžiau pats - priminimą miegoti (ir netrukdymo įjungimą) nustačiau pusvalandžiu anksčiau nei kas vakarą einu miegoti, o rytinį žadintuvą (su netrukdymo išjungimu) pajungiau 10:30 - tai vėliausias laikas, kada atsikeliu savaitgaliais. Šio varianto minusas - darbo dienomis iki 10:30 į laikrodį negausiu jokių pranešimų ir informaciją apie dieną sužinosiu jau jai gerokai įsibėgėjus.

„Alexa” laikrodyje neveikia nustačius Lietuvos regioną

Norėdamas išbandyti „Alexa“ valdymą balsu, telefone įsidiegiau „Alexa“ programėlę. Per ją galiu atlikti veiksmus ir naudotis įprastai ir nėra apribojimų dėl to, jog esu Lietuvoje. Tačiau laikrodyje, palaikius meniu mygtuką ar susiradus „Alexa“ programėlę, buvo parodomas pranešimas, kad „Alexa“ mano regione neprieinama. Abiem atvejais nustatyta valstybė - Lietuva, tad labai keista, kodėl naudotis „Alexa“ nepavyksta, jei oficiali aplikacija tai padaryti leidžia.

Tiesa, kaip jau minėjau, vėliau išsprendžiau šią problemą programėlėje pakeisdamas nustatytą regioną į Airijos - tuomet atsirakino „Alexa“ asistento galimybė, o duomenys išliko Europos regiono serveriuose ir nebuvo prarasti.

Pranešimai dingsta vos peržiūrėjus

Dar viena problema, su kuria susidūriau, tačiau jau apsipratau - vos peržiūrėjus pranešimą jis pašalinamas iš laikrodžio. Kartais būtų visai patogu galėti pamatyti bent paskutinių 10 žinučių istoriją (geriau jie nedingtų, o išsiskirtų kita spalva ar tam tikru ženkliuku), nes būna atvejų, kad iškart išsitraukti telefono nepavyksta, o pakartotinos peržiūros galimybės laikrodyje nėra.

Galutinis įvertinimas

Išties, iki pilnai tobulo produkto dar gerokai trūksta - o trūkumai galėtų būti laisvai ištaisyti programinės įrangos atnaujinimu. Žinoma, negalėčiau sakyti, kad dėl šių trūkumų laikrodžio visiškai nevertėtų pirkti, kadangi pats prietaisas yra nuostabiai pagamintas, esami funkcionalumai veikia puikiai. Tai išties patogus, lyginant su konkurentais, ypač ilgai neišsikraunantis išmanusis laikrodis, kuris gali praversti kiekvieną dieną ir leidžia įdomiau stebėti savo gyvenimo ritmą ir veiklą, o taip pat ir užsibrėžti bei siekti naujų tikslų, taigi, siūlyčiau pasvarstyti, jeigu pagrinde rūpi sveikatos sekimo funkcionalumai, papildomos galimybės nėra labai aktualios, ir nesinori turėti dar vieno prietaiso, kurį reikėtų kasdien įkrauti.

Žinoma, prisiminus laikrodžio kainą, sunku pasakyti, ar įvertinęs šiuo metu esančius programinės įrangos trūkumus būčiau norėjęs įsigyti prietaisą, tad norėtųsi, kad gamintojai atsižvelgtų į vartotojų atsiliepimus bei apžvalgas ir patobulintų produktą nuotoliniais atnaujinimais, kol dar nėra vėlu ir prekyba, galima sakyti, yra tik prasidėjusi, kadangi vėliau „Xiaomi Watch S1“ trūkumai gali nuteikti vartotojus pasiieškoti funkcionalesnių variantų pas konkurentus už panašią kainą.

Jeigu naudojate „Xiaomi Smart Band“ išmaniąją apyrankę ir norėtumėte migruoti į laikrodį su pagerintomis ir gausesnėmis funkcijomis, tačiau panašiu valdymu ir neprarasti savo duomenų istorijos, rekomenduočiau pasvarstyti apie šį variantą. Tik, kaip minėjau, jo kaina žymiai didesnė, taigi, gerai įvertinkite savo poreikius ir galimybes.

Pastaba: įrašas bus papildytas programinės įrangos pakeitimais ar pataisymais, jeigu jų bus iš gamintojo.

Papildymai:

  • 2022-05-09
    Laikrodį pasiekė atnaujinimas į 1.2.98 versiją, tačiau vieninteliai pakeitimai - arabų ir hebrajų kalbų palaikymas.

  • 2022-06-08
    Praėjo maždaug mėnuo nuo gauto paskutinio atnaujnimo, kuris, nuo pat išleidimo dienos, buvo vienintelis. Forumuose daugėja dėl mano paminėtų savybių besiskundžiančių žmonių, tačiau apie jokius tolesnius atnaujinimus ar planuojamus funkcijų papildymus/pakeitimus gamintojas informacijos nesuteikia. Deja, per šį laikotarpį teko susidurti su dar pora problemų - laikrodis kartais sustingsta, ekranas nebeįsijungia, ir užtrunka pora minučių, kol vėl galima naudotis prietaisu (jis pats persikrauna), tiesa, su šia problema per du mėnesius teko susidurti du kartus, iškart po akumuliatoriaus įkrovimo. Kita problema - kartais užstringa „Alexa“ balso asistentas, ir vienintelis būdas, kad funkcionalumas vėl veiktų - perkrauti visą laikrodį. Panašu, kad gamintojas neskuba arba nereaguoja į besiskundžiančių žmonių pranešimus. Kol kas rekomenduočiau gerai apgalvoti dėl prietaiso pirkimo. Apie atnaujinimus, jeigu jų bus, papildysiu čia, įrašo gale.

  • 2022-06-14
    Laikrodį pasiekė atnaujinimas į 1.3.113 versiją, ir nors peržengtas naujas versijos skaitmuo įprastai žada svarbių pasikeitimų, deja, nieko naujo nepastebėta. Oficialiai įvardinti pakeitimai - klaidų pataisymai, tačiau „Alexa“ vis tiek neveikia, kaip turėtų - užstringa „Listening“ lange ir nebereaguoja į komandas iki prietaiso perkrovimo. Galbūt pataisytos automatinio persikrovimo ar netrukdymo režimo problemos, tačiau tam pastebėti reikia laiko. Vizualiai iškart matomų pokyčių, deja, nematyti.

  • 2022-06-22
    Per savaitę prietaiso naudojimo nuo paskutinio atnaujinimo nebepastebėjau, kad laikrodis susitingtų ir automatiškai persikrautų, tačiau ši problema man pasireikšdavo ne taip dažnai kaip kitos. Deja, „Alexa“ problemos privertė bent jau kol kas visiškai atsisakyti naudojimosi asistentu, automatinis netrukdymo režimas vis tiek neveikia - po poros dienų jis automatiškai nebeįsijungė ir naktį laikrodis pradėjo vibruoti, pranešdamas apie naujus pranešimus. Taigi, ilgai lauktas atnaujinimas realiai nelabai ką sutvarkė.

    Tačiau tuo pačiu turėjau truputį laiko panagrinėti, kokio tipo sistema ir kokios aplikacijos sukasi laikrodyje, vis dar turėdamas minčių, kad gal pavyktų kaip nors susikurti tai, ko trūksta. Panašu, kad laikrodyje yra įdiegta ne MIUI Watch 1.0 operacinė sistema, kaip rašoma „About“ lange, o „Huawei“ sukurta HarmonyOS (kas paaiškintų, kodėl nemažai laikrodžio vietų atrodo identiškai ar labai panašiai į „Huawei“ laikrodžiuose naudojamą operacinę sistemą), ar bent jau yra sukurtas palaikymas būtent šios sistemos aplikacijoms - pasiknisus sisteminiuose failuose išaiškėjo, jog paspaudus įdiegti norimą aplikaciją į laikrodį, pirmiausia yra atsisiunčiamas .rpk failas (pvz. „Noted“ aplikacijos variantu - com.digitalworkroom.noted.rpk), o .rpk failai yra HarmonyOS sukompiliuotos aplikacijos. Sukurti aplikacijas neturėtų būti sudėtinga - jos naudoja JavaScript kodą, tačiau tam, kad sukompiliuoti .rpk failą, reikia gauti sertifikatus registruojantis „Huawei“ programų parduotuvėje, taigi, kol kas viskas atrodo komplikuota.

    Tiesa, vienas „Xiaomi“ fanų puslapis pastebėjo, jog tarptautiniams vartotojams buvo trumpam atsiradusi dar viena aplikacija - „App In The Air“, skirta palengvinti išvyką skrydžių metu. Galbūt „Xiaomi“ ruošia papildomų aplikacijų paketą - tokiu būdu daugiau funkcionalumų atsirado Kinijos regione jau po prietaiso išleidimo.

  • 2022-09-01
    Liepos mėnesio gale išėjo dar vienas atnaujinimas - į 1.3.119 versiją, tačiau apie jį nerašiau, kadangi jokių paminėtų klaidų jis nesutvarkė - netrukdymo režimas automatiškai nebeįsijungė po kelių dienų, „Alexa“ vis tiek veikia labai nestabiliai. Per visą šį laikotarpį nuo prietaiso pasirodymo jokių papildomų funkcijų ar įdiegiamų programėlių neatsirado. Vis labiau abejotina, jog vartotojus pasieks didesnis funkcijų atnaujinimas - jokios informacijos „Xiaomi“ apie tai nepateikia.


    Panašu, kad vietoje to, jog sutvarkytų problemas esamuose gaminiuose, gamintojas nusprendė tiesiog leisti naujus prietaisus, kur bėdų mažiau - Kinijoje pasirodė „Xiaomi Watch S1 Pro“, kuris pasižymi bent jau vizualiai pilnai perkurta „MIUI Watch“ operacine sistema. Kiek teko pastebėti iš žmonių ažvalgų, nemažai problemų ten išspręsta, yra daug patobulinimų - pavyzdžiui, įdiegtas patogesnis meniu valdymas, laikrodžio dešinėje esantis ratukas sukiojasi ir padeda slinkti per meniu ar atlikti pakeitimus (pavyzdžiui, reguliuoti ekrano ryškumą), yra sklandesnis ekrano ryškumo pasikeitimas, papildytas greitų nustatymų meniu, daug kur stipriai atnaujinta išvaizda, vizualiai žymiai gražiau atrodo perėjimai tarp programėlių, lengviau pasiekti apmokėjimus laikrodžiu - galima įsidėti valdiklį, kuris paleidžia piniginės aplikaciją arba nustatyti, kad šoninis mygtukas įjungtų ne sporto režimą, o pasirinktą programą, taip pat yra kontaktų sinchronizacija ir įvykių programėlė (neaišku, ar sinchronizuojama su kalendoriumi), tiesa, vis tiek, panašu, jog negalima atsakyti į gautus pranešimus, tačiau jų išvaizda atrodo irgi pasikeitusi - matoma daugiau teksto ir informacijos.

    Taigi, jeigu „Xiaomi“ sugalvotų paleisti šią naują operacinės sistemos versiją „Watch S1“ ir „Watch S1 Active“ laikrodžiams, tai būtų didelis žingsnis į priekį, tačiau, vargu, ar verta tikėtis tokio atnaujinimo - „S1 Pro“ laikrodyje ši operacinė sistema turi versijos numerį 1.1.11, o pati sistema vadinama „MIUI Watch 1.0“, taigi, nors pakeitimai dideli, verijos skaičiavimas pasiliko nuo pradžių, taigi, panašu, jog viskas gali būti tiesiog perkurta, tad investuoti laiko į senesnės sistemos (kuri yra „Watch S1“ ir „Watch S1 Active“) palaikymą gali neapsimokėti.

  • 2022-09-25
    Prietaisus ilgą laiką nebesulaukus jokių klaidų pataisymų ar naujų funkcijų pridėjimo, buvau priverstas jo atsisakyti, įsigijant kito gamintojo išmanųjį laikrodį. Straipsnis bus toliau pildomas tik tuo atveju, jeigu pasieks vieša, plačiai gamintojo iškomunikuota informacija apie didesnius atnaujinimus.

Rašyti komentarą

Publikuodami komentarą sutinkate, kad sistemoje bus išsaugoti šie Jūsų nurodyti duomenys: vardas, el. pašto adresas (nebus rodomas viešai) ir komentaro turinys. Plačiau apie komenavimo taisykles ir privatumą
Doncė
Šudinokas man šis laikrodis. Bandžiau huawei watch 3pro,paskui watch 3 ir paskui pameginau h.w. gt3 ir patiko,neturi kas neteikalinga,plonas gražiai ant rankos guli.Dabar nupirkau mi s1 classic ir galiu pasakyt šudinokas reikalas.Face vaikiški ir netikroviški kaip huawei laikrodį,wifi išvis kam yra jai niekam nenaudoja,adresų nėra,migtuko norimos funkcijos nenustatysi,žodžių daug minusu.Rekomenduoju gt3 geriau.
Bernardas
Sveiki, taip, pilnai pritarčiau pastebėjimams, daugumą jų esu paminėjęs straipsnio apačioje esančiose pastabose. Deja, nors laikrodžio apartinė įranga puiki, jau abejotina, kad kokie nors patobulinimai iš programinės įrangos pusės gali pasiekti šį prietaisą - jokių atnaujinimų nepasirodė nuo pat liepos mėnesio pabaigos, naujų aplikacijų nėra nuo pat išleidimo. Tad, tikrai, ir aš rekomenduočiau pasižiūrėti kitų variantų. Huawei, panašu, kol kas pateikia geriausius pasiūlymus, kas liečia kainos, kokybės ir baterijos laikymo trukmės santykį, tad ketinu palaukti iki metų galo ir pats įsigyti kito gamintojo gaminį.
Augustinas
Yra naujinys, galbūt bus komentaras apie atnaujinimą?
Bernardas
Sveiki, kaip minėjau straipsnyje, šio laikrodžio dėl problemų naudoti nebegalėjau, todėl įsigyjau kito gamintojo gaminį. Taigi, galbūt, kiti skaitytojai, turintys prietaisą, galės pakomentuoti atnaujinimus.