kovo 06, 2021 |

Apžvalga: namų apsauga ir automatizavimas su „Xiaomi“ sensorių rinkiniu

Jau kurį laiką lietuviškose elektroninėse technikos parduotuvėse galima rasti ne tik „Xiaomi“ įmonės telefonus, išmaniuosius siurblius, paspirtukus, kitus didesnius elektronikos prietaisus, bet ir išmaniųjų namų kūrimui skirtą sensorių rinkinį „Mi Smart Sensor Set“. Šioje apžvalgoje - plačiau apie rinkinio sudėtį ir pritaikymo galimybes.

Pakuotė

„Xiaomi“ sensoriai yra pristatomi vienoje dėžėje. Joje galite rasti pagrindinį valdymo centrą (angl. gateway), skirtą Wi-Fi tinkle sujungti visus sensorius į vieną visumą ir leidžiantį juos valdyti bei pritaikyti įvairų automatizavimą. Taip pat komplekte rasite du judesio sensorius, du durų ar langų atidarymo jutiklius, sudarytus iš dviejų dalių, bei vieną mygtuką, kurį galima užprogramuoti įvairiems veiksmams atlikti.

Jutiklių rinkinio pakuotė
Jutiklių rinkinio pakuotė
Iš kairės - judesio sensoriai, valdymo centras, durų atidarymo jutikliai bei mygtukas
Iš kairės - judesio sensoriai, valdymo centras, durų atidarymo jutikliai bei mygtukas

Judesio sensoriai

Judesio sensorių paskirtis labai paprasta - juos galima pastatyti arba priklijuoti norimoje namų vietoje ir fiksuoti praeinančius žmones. Programėlėje galėsite matyti visą istoriją, kokiu laiku tiksliai sensorius buvo užfiksavęs judesį, o taip pat galėsite užprogramuoti, kad pagal tai įvyktų tam tikras veiksmas.

Judesio sensorius
Judesio sensorius

Automatizavimo pavyzdys - jei turite silpnai apšviestą namų vietą, kurioje norėtųsi automatinio apšvietimo, įsijungiančio tuomet, kai praeina žmogus, naudojant „Xiaomi“ judesio sensorių ir suderinamą išmaniąją lemputę galite be jokių papildomų laidų išvedžiojimo ir stacionarių judesio sensorių pajungimo užprogramuoti automatinį apšvietimo įsijungimą.

Taip pat galima nustatyti, kas nutiks, jeigu sensorius neužfiksuos jokio judesio ilgiau nei 2, 5, 10, 20 ar 30 minučių. Tarkime, turite elektros prietaisą, kurio nenorite palikti įjungto be priežiūros. Tuomet, papildomai įsigiję išmanųjį priedą elektros lizdui (kaina Lietuvoje apie 11 €), galite užprogramuoti, kad po 10 minučių be užfiksuoto judesio kambaryje elektros tiekimas prietaisui išsijungs, tad nereikės nerimauti, jei išeidami iš namų patys pamiršite prietaisą išjungti.

Užfiksuoto judėjimo istorija
Užfiksuoto judėjimo istorija
Automatizavimo galimybių parinkimas
Automatizavimo galimybių parinkimas

Durų ir langų atidarymo sensoriai

Skirtingai nei judesio sensorius, kuriuos galima pastatyti, durų ir langų atidarymo jutiklius būtinai teks priklijuoti norimoje vietoje. Jie sudaryti iš dviejų dalių - didesnės, kurioje yra ir baterija, bei mažesnės, ir veikia labai paprastu principu - kai šios dalys atitolsta viena nuo kitos, užfiksuojamas atidarymas, kai jos suartėja - uždarymas. Programėlėje galėsite matyti visą atidarymų bei uždarymų istoriją.

Durų ar langų atidarymo jutiklis
Durų ar langų atidarymo jutiklis

Žinoma, šie sensoriai taip pat suteikia automatizavimo galimybes. Galima nustatyti veiksmą, kuris įvyks, jeigu sensorius užfiksuos durų ar lango atidarymą, uždarymą arba fiksuos atidarymo būseną ilgiau nei minutę. Tarkime, galima užprogramuoti, kad atidarius duris automatiškai įsijungs išmanioji elektros lemputė, apšviesdama kambarį, į kurį įeinate. Kita galimybė - jeigu netyčia pamiršite uždaryti duris į lauką ir jas praviras paliksite ilgiau negu minutę, valdymo centras pradės groti pasirinktą melodiją, taip apie jas primindamas.

Durų atidarymo bei uždarymo istorijos peržiūra
Durų atidarymo bei uždarymo istorijos peržiūra
Atidarymo sensoriaus automatizavimo pasirinkimai programėlėje
Atidarymo sensoriaus automatizavimo pasirinkimai programėlėje

Valdymo centras

Pagrindinė rinkinio dalis, apjungianti visus sensorius, yra valdymo centras. Jis veikia Jūsų namų Wi-Fi tinkle. Prietaisas turi pastoviai būti įjungtas į elektros lizdą, todėl parinkite jam tinkamą vietą, ir, geriausia, nenukiškite į tolimiausią kampą, kadangi jis turi tam tikrų labai naudingų funkcionalumų, apie kuriuos netrukus pakalbėsime plačiau.

Valdymo centras
Valdymo centras

Naktinė lemputė

Valdymo centras - ne vien paprastas plastiko gabalas, skirtas palaikyti tarpusavio ryšį tarp sensorių. Jis turi įmontuotą šviečiančią juostą, kuri apjuosia prietaisą aplink. Pastarąją galima nustatyti kaip papildomą namų apšvietimo akcentą - automatizuoti, kad tam tikru, parinktu laiku bei savaitės dienomis, ji įsižiebtų viena iš 6 spalvų. Tiesa, jeigu norėsite įjungti lemputę įprastai, rankiniu būdu, galėsite pasirinkti bet kokią norimą spalvą, ne tik vieną iš 6 rekomenduojamų.

Valdymo centro automatinės lemputės parinkimas
Valdymo centro automatinės lemputės parinkimas

Nustatymuose yra dar vienas funkcionalumas - automatinio naktinio apšvietimo. Įjungus jį, apšvietimas automatiškai kambaryje įsijungs sutemus. Taip pat panašiam funkcionalumui galėsite panaudoti judesio sensorių - tarkime, nustatyti, kad lemputė įsijungtų, jei užfiksuotas judesys kambaryje.

Signalizacija

Vienas naudingiausių šio rinkinio funkcionalumų - namų apsaugos galimybė. Šiam tikslui reikės tinkamose vietose įrengti pridėtus sensorius ir be jokių laidų vedžiojimų turėsite namų signalizacijos sistemą, kuri jus informuos pranešimu į telefoną, jei kažkas pateks į vidų tuo metu, kai nieko nebus namuose.

Tarkime, priklijuojate durų atidarymo jutiklį ant išėjimo į lauką durų. Tuomet, išeinant iš namų, užteks programėlėje paspausti vieną mygtuką ir iškart įsijungs apsaugos rėžimas. Galima parinkti, kad įėjus į namus ir suveikus signalizacijai, valdymo centras apie tai praneštų raudonos spalvos mirgėjimu bei garsiniu signalu, arba naudoti šį rėžimą kaip tyliąją signalizaciją, kai įsibrovėlis niekaip nebus informuotas apie suveikimą. Bet kuriuo pasirinku atveju apie įsibrovimą būsite informuotas pranešimu į savo mobilųjį telefoną.

Tam, kad kaskart nereikėtų traukti telefono, galite signalizacijos įjungimui panaudoti komplekte pridėtą mygtuką - per „Xiaomi Home“ programėlę užprogramuoti, kad paspaudus mygtuką signalizacija įsijungtų. Taip pat galite parinkti 5, 15, 30 ar 60 sekundžių atidėjimo laiką - pavyzdžiui, nustačius 30 sekundžių atidėjimą, turėsite pusę minutės išeiti iš namų. Praėjus nustatytam atidėjimo laikui signalizacija įsijungs automatiškai. Tiesa, ją išjungti prieš grįždami namo privalėsite per mobiliąją programėlę.

Jeigu jūsų visada nebūna tam tikru laiku, pavyzdžiui, dalį dienos laiko būnate darbe ir namus paliekate tuščius, galite programėlės pagalba nustatyti laikotarpį ir savaitės dienas, ir tuo metu signalizacija kasdien įsijungs ir išsijungs automatiškai. Tiesa, su šia funkcija buvo nesklandumų - panašu, kad kartais valdymo centras pamesdavo laiko zoną ir įjungdavo signalizaciją ne tuo laiku, kuriuo buvo nustatyta, todėl teko pasilikti prie rankinio įjungimo būdo.

Žadintuvas bei durų skambutis

Valdymo centras turi ir dar keletą papildomų galimybių. Pavyzdžiui, galite nustatyti, kad tam tikru metu pradėtų skambėti melodija ir tai suveiktų kaip žadintuvas. Šios funkcijos nesinorėjo išbandyti - kadangi automatinio signalizacijos įjungimo funkcionalumas nesuveikė dėl problemų su laiko juosta, tikėtina, kad ir žadintuvas gali pradėti skambėti ne visai nustatytu metu, tad rizikuoti būti prižadintam viduryje nakties nesinorėjo.

Kita funkcija, nereikalaujanti laiko nustatymų, todėl lengvai ir be problemų panaudojama - durų skambutis. Tam galite panaudoti pridėtą mygtuką - priklijuoti prie įėjimo į namus, ir sukonfigūruoti, kad kam nors jį paspaudus apie tai nustatytu signalu informuotų valdymo centras.

Apibendrinant

Būtų galima išskirti šiuos privalumus bei trūkumus:

Privalumai

  • Komplekte iškart pridėta nemažai sensorių, paruoštų naudojimui;
  • Visi sensoriai belaidžiai, nereikalingi jokie laidų vedžiojimai namuose;
  • Sensoriai puikiai renka informaciją ir lengvai automatizuojami;
  • Labai naudinga signalizacijos funkcija, suteikia galimybę pigiai pasirūpinti namų apsauga;
  • Galima įsigyti ir prijungti daugybę papildomų sensorių.

Trūkumai

  • Yra problemų su laiko juostos išsaugojimu, todėl sunku pasitikėti automatizavimo pagal laiką galimybėmis;
  • Kai kurie rinkoje esantys papildomi sensoriai yra nesuderinami, kadangi veikia „Bluetooth“ principu, ir negali būti automatizuojami be papildomos, brangesnės įrangos (apie tai - tolesniuose straipsnių serijos įrašuose);
  • Neįmanoma prie signalizacijos įvykio pririšti kitų įvykių, pavyzdžiui, kad įvykus signalizacijai išmanusis apšvietimas pakeistų spalvą ar pan.
  • Automatizavimą gali kontroliuoti tik prietaisą pridėjęs žmogus, todėl pridėti šeimos nariai galės prieiti prie pagrindinių prietaisų funkcionalumų, bet negalės keisti nustatymų ar automatizuoti prietaisų.

Bendrai vertinant galimybes, rinkinys tikrai vertas 70€ kainos ir gali ne tik leisti žengti pirmuosius žingsnius link išmanesnių namų galimybių, bet kartu suteikti, kad ir ne ypač profesionalią, tačiau, visgi, apsaugą, namams, kuri tikrai pravers jeigu neturite įsirengę signalizacijos.

Jei kėtinate įsigyti sensorių rinkinį būtent dėl signalizacijos galimybių, didesniam saugumui užtikrinti rekomenduoju turėti pastovią Wi-Fi prieigą - tai yra, kad valdymo centras turėtų pastovią komunikaciją su serveriais ir visuomet gautumėte įspėjamuosius pranešimus, kitu atvejų telefone informacijos nepamatysite. Jei tikrai norite naudoti šį rinkinį kaip pagrindinę namų signalizaciją ir jaustis dar saugesni, pasirūpinkite elektros energijos palaikymu valdymo centrui, esant srovės nutrūkimui (tam pravers rinkoje esantys UPS įrenginiai, įsikraunantys ir užtikrinantys elektros tiekimą ribotam skaičiui prietaisų ribotą laiką, jei dingtų elektros srovė namuose) bei belaidžiu interneto ryšiu, kurio nebūtų įmanoma nutraukti nukerpant laidą elektros skydinėje.

Rašyti komentarą

Publikuodami komentarą sutinkate, kad sistemoje bus išsaugoti šie Jūsų nurodyti duomenys: vardas, el. pašto adresas (nebus rodomas viešai) ir komentaro turinys. Plačiau apie komenavimo taisykles ir privatumą