sausio 30, 2021

Atsinaujinusi asmeninė erdvė

Sveiki atvykę į atsinaujinusią mano asmeninę erdvę internete. Jei vizualiai viskas atrodo panašu, tai - tik gera maskuotė. Išties, perkūriau visą savo asmeninę erdvę, patogiau išskirdamas turinį, pritaikydamas jį įvairiems lankytojams, optimizuodamas puslapio struktūrą ir atsižvelgdamas į privatumą. Taigi, kas pasikeitė?

Akimirkos - nauja skiltis erdvėje

Plėtodamas savo asmeninę erdvę pastebėjau, kad dažniausias turinys „Kūrybos“ skiltyje buvo mano užfiksuotos foto akimirkos. Nusprendžiau, kad reikėtų jas pateikti patogiau, galerijos formatu, todėl išskyriau naują skiltį - „Akimirkas“. Čia, patogiai, tinkleliu išdėstytas pagal datą rasite mano nuotraukas, kurių dabar įkėlinėsiu daugiau - netrukus šią skiltį taip pat papildys ir geresnės nuotraukos, kuriomis anksčiau buvau pasidalinęs „Instagram“ paskyroje.

Be to, visos lietuviškai pateiktos akimirkos nuo šiol bus pateikiamos ir angliškoje puslapio versijoje, tad, tikiuosi, jas atras ir vienas kitas užsienio lankytojas.

Nauja skiltis - „Akimirkos“
Nauja skiltis - „Akimirkos“

Rekomendacijos

Ieškote filmo ar serialo vakarui, galbūt knygos savaitgaliui? Gal naujos muzikos savo fonotekai, o gal žaidimo ilgiems žiemos vakarams? Asmeninėje erdvėje atveriu skiltį „Rekomendacijos“, kur vienoje vietoje talpinsiu savo matytų filmų, serialų, bandytų žaidimų, klausytos muzikos ar skaitytų knygų įvertinimus - galbūt sąrašuose rasite ką nors įdomaus ir sau.

Visos rekomendacijos bus pateiktos su trumpa mano nuomone, įvertinimu dešimtbalėje sistemoje, originaliais ir lietuviškais (jei yra) pavadinimais, metais, kita informacija bei tiesioginėmis nuorodomis į reklaminius klipus, peržiūrą ar daugiau informacijos pateikiančius puslapius (pvz. IMDB, Goodreads, Steam ir kt.)

Tamsus rėžimas, pritaikymas mobiliesiems įrenginiams ir kitos techninės naujovės

Naujienos iš techninės perspektyvos - nuo šiol puslapis sukasi nebe ant „Wordpress“ turinio valdymo sistemos, o yra sukurtas naudojant „Laravel“ karkasą (angl. framework), pritaikytas, kad atitiktų naujausias interneto technologijas, todėl, esant poreikiui, galėsiu lengviau plėtoti šio internetinio tinklalapio turinį ir galimybes. Pasitelkiant CSS karkasą „Tailwind“, optimizuotas puslapio atvaizdavimas visuose įrenginiuose. Žymiai pagreitintas puslapio krovimas, atsisakant masyvių bibliotekų (pvz., jQuery), optimizuojant turinio krovimą. Nuo šiol puslapis visiškai nebeveiks naudotojams, naršantiems per „Internet Explorer“ naršyklę - atėjo laikas atsisakyti daug laiko resursų reikalaujančio senų technologijų palaikymo ir paskatinti žmones rinktis naujas, patogesnes ir saugesnes alternatyvas.

Be to, jeigu jūsų naršyklėje įjungtas tamsus rėžimas - puslapio turinys taip pat nevargins akių. Jei visgi mėgstate šviesias spalvas, ir Jūsų naršyklėje arba sistemoje yra nustatyta šviesi tema, turinio puslapiuose matysite juodą tekstą ir baltą foną - taip, kaip dažniausiai sutinkama internete. Kitaip sakant - puslapis prisitaiko priklausomai nuo Jūsų pasirinkimo sisteminiu mastu.

Šviesus ir tamsus puslapio rėžimai
Šviesus ir tamsus puslapio rėžimai

Taip pat daug dėmesio skirta SEO bei puslapio nuorodų dalinimosi socialiniuose tinkluose optimizavimui.

Geresnis pritaikymas regėjimo negalią turintiems asmenims

Nuo šiol puslapis turėtų būti lengviau skaitomas asmenims, turintiems silpnesnę regą ar akliesiems, kurie naudoja teksto skaitytuvus. Sutvarkytas puslapio turinio išdėstymas, antraštės, o spalviniai variantai, kur įmanoma neiškreipiant puslapio stilistikos, buvo suderinti, kad būtų pasiektas geresnis kontrastas tarp fono ir teksto. 

Mygtukai, kurie iki šiol turėjo tik ikonėles be teksto, nuo šiol tinkamai interpretuojami teksto skaitytuvų kaip nuorodos, kiekvienas paveikslėlis nuo šiol turi alternatyvų tekstą - viskas atitinka standartus, kurių anksčiau šioje erdvėje, prieinamumo prasme, buvo nedaug.

Privatumas - svarbiausia

Nuo šiol naršydami galite būti ramūs, kad informacija apie jus nekeliaus į trečiąsias šalis ir tokius interneto naudotojų asmeninę informaciją masiškai renkančius ir naršytojus persekiojančius gigantus kaip „Google“. Įdiegtas atviro kodo įrankis „Plausible“ statistikos fiksavimui, kuris renka tinklalapio naršytojų statistiką visiškai nuasmenintą ir niekaip nesusiejamą su konkrečiu vartotoju (išvis nėra fiksuojami IP adresai). Be to, panaudotas „Plausible“ talpinamo asmeniniame serveryje variantas, tad informacija neiškeliauja iš mūsų serverio ir nėra perduodama jokiems kitiems asmenims.

Verta paminėti, kad nuo šiol yra atsižvelgiama į vartotojo pasirinkimą - jeigu lankytojas savo naršyklės privatumo nustatymuose yra įjungęs funkciją „Nestebėti“ (angl. „Do not track“) arba užfiksuojamas „Global Privacy Control“ signalas, įterptinis kodas, renkantis informaciją apie lankytojo duomenis, yra neįkeliamas ir visiškai jokie duomenys apie lankytoją nėra renkami.

Nauja komentarų sistema

Atnaujinta komentavimo sistema leis paprasčiau ir, taip pat, labiau saugant privatumą komentuoti tinklaraščio įrašus. Nuo šiol bus fiksuojama tik ta informacija, kurią patys įvedate - vardas, el. pašto adresas ir turinys, nesiejant komentarų su IP adresais ar kita komentuojančio asmens informacija. El. pašto adresai saugomi užšifruoti, tad galite nebijoti, kad jie pateks kam nors, kas neturėtų jų gauti. Jie niekam nėra perduodami, ir yra naudojami tik, jei naudojatės „Gravatar“, gauti ten nustatytą profilio nuotrauką. Daugiau informacijos apie duomenis ir privatumą rasite atnaujintoje „Privatumo politikoje“.

Atskiri RSS srautai - atskiroms turinio kategorijoms

Jei naudojate RSS skaitytuvę naujienoms, nuo šiol mano turinį galite prenumeruoti trimis skirtingais kanalais - atskirai sekti mano talpinamas mintis (tinklaraštį), akimirkas (nuotraukas) bei kūrinius. Kiekviena iš šių kategorijų turi atskirą RSS srauto nuorodą, tad prenumeruoti tik vieną įrašų tipą ar prenumeruoti visus - Jūsų asmeninis pasirinkimas. Taip pat atskiruose srautuose rasite ir mano puslapio turinio angliškas versijas.

RSS srautai
RSS srautai

Apibendrinus

Tai buvo gana nemažas, daug savaitgalių kainavęs projektas - norėjau, kad mano puslapis atitiktų užsibrėžtus tikslus ir poreikius, taip pat labiau būtų atsižvelgiama į privatumą, atisakyta duomenų siuntimo išoriniams šaltiniams, tinklalapis būtų labiau optimizuotas paieškos varikliams ir socialinių tinklų dalinimuisi, ir bendrai, gautų kuo geresnį „Google Lighthouse“ testo įvertinimą. Žinoma, yra kur tobulėti, ypač su mobilios versijos optimizavimu, tačiau rezultatai - žymiai geresni nei anksčiau.

„Lighthouse“ įvertinimas, testą paleidus įraše „Stephen King - Naminių gyvulėlių kapinės“
„Lighthouse“ įvertinimas, testą paleidus įraše „Stephen King - Naminių gyvulėlių kapinės“

Tikiuosi, kad šie patobulinimai skaitytojams leis greičiau, patogiau ir nebesibaiminant dėl savo privatumo toliau skaityti ar žiūrėti mano kuriamą turinį.

Rašyti komentarą

Publikuodami komentarą sutinkate, kad sistemoje bus išsaugoti šie Jūsų nurodyti duomenys: vardas, el. pašto adresas (nebus rodomas viešai) ir komentaro turinys. Plačiau apie komenavimo taisykles ir privatumą