vasario 20, 2018

Lietuvos atkūrimo šimtmečio savaitgalis – Klaipėdos šviesų festivalis

Lietuvos šimtmetį norėjosi atšvęsti ypatingai ir ne tik Vilniuje, bet dar nors viename Lietuvos mieste. Tradiciškai sutapo, jog šventinį savaitgalį uostamiestyje šurmuliavo jau ketvirtasis Klaipėdos šviesų festivalis.

Į festivalį atvykome kitą dieną po šventės sostinėje, vasario 17-osios vakarą - paskutinę šviesų festivalio dieną, tačiau čia tebebuvo pilną žmonių ir veikė visos šviesų instaliacijos. Apie 18 val., kai ir prasidėjo veiksmas, atsidūrėme prie svarbiausio renginio akcento - „Šimtmečių vartų“. Tai - italų menininkų „Marianolight“ projektas, pritraukęs daugiatūkstantines minias žmonių. 200 metrų ilgio tunelis, sudarytas iš šviečiančių medinių arkų, kurių pradžioje - 24 metrų aukščio vartai, išties gniaužė kvapą. Tačiau netrukus dauguma nustebo dar labiau, kai staiga užgeso visos šviesos ir prasidėjo muzikos ir šviesų sintezė.

Šimtmečių vartai - instaliacija
Šimtmečių vartai - instaliacija
Instaliacija tęsiasi per visą gatvę
Instaliacija tęsiasi per visą gatvę

Teatro aikštėje taip pat vyko prekyba, čia įkurtas ir pernai matytas švytintis užrašas „Linkėjimai iš Klaipėdos“. Be to, trispalvės spalvomis apšviestas ir pagrindinis čia esantis statinys - Klaipėdos dramos teatras.

„Linkėjimai iš Klaipėdos“
„Linkėjimai iš Klaipėdos“
Teatro aikštė
Teatro aikštė

Nemažą būrį žmonių sutraukė ir kitoje upės pusėje esantys projektai. Jau nuo tilto buvo matomas muzikinio teatro bokštas, kurio langai nušvito trispalve, o į visas puses besisukantys prožektoriai tapo savotišku kvietimu, žinute, apie vykstančią šventę, taip pat keldami asociacijas su uostuose švyturių siunčiamais signalais.

Muzikinio teatro bokštas
Muzikinio teatro bokštas

Greta esančiame Danės skvere daug žmonių pritraukė suomio Alexander Reichstein projektas „Jie buvo čia“. Skvere buvo pastatyta 40 skulptūrų, sukurtų iš vielos, švytinčių įrengtame UV apšvietime. Jie simbolizuoja anksčiau gyvenusius, tačiau be pėdsakų neišnykusius žmones.

Alexander Reichstein projektas „Jie buvo čia“
Alexander Reichstein projektas „Jie buvo čia“

Erdvėje prie Meridiano šiemet buvo įkurtas trejetas švytinčių suoliukų, o ant šalia esančio namo sienos buvo transliuojamas judesiu valdomas žaidimas.

Švytintys suoliukai
Švytintys suoliukai
Interaktyvus judesiu valdomas žaidimas ant sienos
Interaktyvus judesiu valdomas žaidimas ant sienos

Pasižvalgymą festivalyje užbaigėme latvių sukurta instaliacija „Kaukė - karnavalas“, kuri buvo įkurta prie Neringos skulptūros esančioje aikštelėje. Čia, iki 10 minučių trukmės pasirodyme buvo atvaizduojamos įvairių pasaulio karnavalų emocijos.

Instaliacija „Kaukė - karnavalas“
Instaliacija „Kaukė - karnavalas“

Tai - labiausiai įsiminę festivalio projektai, nors jų buvo ir daugiau - šventiškai pasipuošė ir senamiesčio katinas, buvo įrengta parodų, apšviestos kavinės, kai kurie pastatai.

Bendrai kalbant, nors šių metų Klaipėdos šviesų festivalyje buvo mažesnis kiekis projektų nei pernai ir kai kurie jų paliko mažesnį įspūdį, viską kompensavo įspūdingi, abejingų nepalikę „Šimtmečių vartai“, kurie pritraukė visos šalies dėmesį. Galima spėti, jog didžioji dalis lėšų ir buvo investuota į šį projektą, ir, žinoma, tai buvo puikus pasirinkimas. Labai džiugu, jog Klaipėda ir vėl nenuvylė, ir šiuo projektu iškėlė labai aukštą kartelę tiek kitiems panašiems Lietuvos renginiams, tiek ir kitų metų Klaipėdos šviesų festivaliui.

Pabaigai - dar vieno projekto, Meno kieme įkurto „Žvaigždėto dangaus“ akimirka.

„Žvaigždėto dangaus“ instaliacija
„Žvaigždėto dangaus“ instaliacija

Pilna galerija - Bernex.lt Facebook puslapyje.

Rašyti komentarą

Publikuodami komentarą sutinkate, kad sistemoje bus išsaugoti šie Jūsų nurodyti duomenys: vardas, el. pašto adresas (nebus rodomas viešai) ir komentaro turinys. Plačiau apie komenavimo taisykles ir privatumą