kovo 21, 2019 |

Apžvalga: Xiaomi Redmi Note 7 - nebrangus ir galingas

Kai didieji išmaniųjų telefonų gamintojai reklamomis kviečia įsigyti savo flagship'inius įrenginius kainomis, viršijančiomis net 1000€, visuomet rinkoje atsiranda dalyvių, galinčių pasiūlyti gal ir ne tokio galingumo, bet tikrai daugiau nei kasdieniam naudojimui pakankamų, ir daugumą kitų įrenginių savo savybėmis lenkiančių produktų, kurių kainos - kelis sykius mažesnės.

Kas pažįsta mane, žino, kad man patinka „Xiaomi“ įmonės produktai. Senajame tinklaraštyje buvau apžvelgęs „Mi Band“ apyrankę, o turėjęs ir išbandęs esu visas - nuo pirmosios iki dabartinės trečios versijos. Ir keičiau jas ne todėl, kad kuri nors sugedo - stebėjausi jų tvirtumu, baterijos išlaikymo trukme, savybėmis, kurios atitinka žymiai brangesnių produktų funkcijas, ir, žinoma, vos ~20 eurų siekiančia kaina, tad nuolat kildavo noras atsinaujinti į dar patogesnį ir galingesnį gaminį.

Šįkart gavau progą išbandyti dar vieną šios įmonės įrenginį - išmanųjį „Xiaomi“ telefoną „Redmi Note 7“, visai neseniai pasirodžiusį pasaulinėje rinkoje, o ką tik - ir Lietuvoje. Įrenginį išbandyti norėjau lygiai taip pat dėl siūlomų savybių už tikrai puikią kainą - vos 229€ (pigiausia kaina Lietuvoje 2019 m. kovą) kainuojantis telefonas pasižymi didžiule 4000mAh talpos baterija, „Snapdragon 660“ 8 branduolių procesoriumi, „Adreno 512“ vaizdo plokšte, turi 4 GB RAM atminties. Be to, įrenginys pasižymi 48 MP galinės kameros sensoriumi, taip pat turi tokių privalumų, kurių jau sunku rasti brangesniuose telefonuose - FM radijo imtuvas, 3.5mm audio jungtis ausinėms ar infraraudonųjų spindulių siųstuvas, leidžiantis valdyti televizorių ar kitus panašius buities prietaisus tiesiog telefonu vietoj atskirų valdymo pultelių.

Šiame įraše apžvelgsiu šiuos bei kitus telefono ypatumus, bei, tikiuosi, leisiu susidaryti tam tikrą įspūdį apie įrenginį ir nuspręsti, ar apsimoka jį įsigyti.

Pakuotė

Telefonas atkeliauja baltai oranžinėje, minimalistiškai atrodančioje dėžutėje, kurioje galite rasti keletą trumpų instrukcijų skirtingomis kalbomis, raktą SIM kortelių ar/ir atminties kortelės išėmimui (palaikomos microSD iki 256 GB, arba vietoje atminties kortelės galima naudoti 2 SIM korteles). Taip pat čia yra pats telefonas, pakrovimo laidas (telefone - Type-C USB jungtis) ir adapteris. Verta atkreipti dėmesį, kad telefonas palaiko greitojo pakrovimo standartą - Quick Charge 4.0, tačiau kainos sumetimais pridedamas įkroviklio adapteris nėra greitojo pakrovimo, norint telefoną įkrauti greičiau reiks jį įsigyti atskirai. Tiesa, ir su pridedamu adapteriu paliktas telefonas pasikrovė pakankamai greitai. Taip pat pakuotėje galite rasti skaidrų dėkliuką telefonui, tiesa, nors jis leis išvengti telefono nugarėlės ir šonų apibraižymų, nuo smūgių tikriausiai nelabai apsaugos, tačiau internete jau galima įsigyti daugybę labiau apsaugą užtikrinančių dėklų.

Redmi Note 7 dėžutė
Redmi Note 7 dėžutė
Įkroviklis ir laidas
Įkroviklis ir laidas
Pridėtas skaidrus dangtelis
Pridėtas skaidrus dangtelis

Korpuso apžvalga

Testuotas telefono variantas - mėlynos spalvos, su lengvu perėjimu į violetinę spalvą link telefono viršaus, atrodo tikrai įdomiai. Taip pat telefoną galima įsigyti juodos arba rožinės spalvos. Tiesa, neaišku, ar Lietuvos rinkoje bus prekiaujama visomis spalvomis (kiek teko girdėti, pirmose partijose buvo juodi ir mėlyni).

Tiek telefono ekraną, tiek galinę pusę, saugo „Corning Gorilla Glass 5“ stiklas, kurį galima rasti daugybėje telefonų, atsparus įprastiems subraižymams. Telefono šonai yra iš plastiko, tačiau tikrai nesuteikia pigumo jausmo, o atvirkščiai puikiai įsikomponuoja kartu su nugarėle.

Kairėje telefono pusėje galima rasti šiuolaikiniuose telefonuose įprastą išimamą rėmelį dviejų SIM kortelių įdėjimui. Jei jums užtenka vienos SIM kortelės, antrosios vietą galima panaudoti įdedant microSD atminties kortelę iki 256 GB ir taip praplėsti 64 GB vidinę atmintį.

Dešinėje įrenginio pusėje - įjungimo mygtukas ir garso didinimo-mažinimo mygtukai.

Dešinė telefono pusė
Dešinė telefono pusė

Telefono viršuje - infraraudonųjų spindulių siųstuvas, 3.5mm audio jungtis ausinėms bei antrasis mikrofonas triukšmo šalinimui (arba stereo garso įrašymui).

Telefono viršutinė dalis
Telefono viršutinė dalis

Įrenginio apačioje - micro USB Type-C jungtis telefono pakrovimui ir išorinių įrenginių prijungimui, bei skylutės garsiakalbiui. Pro dešinėje esančias skyles groja garsas, kairiosios, tiesa, garsiakalbio neturi, tačiau nors garsiakalbis ir vienas, garso kokybe gaminyje už tokią kainą tikrai negalėčiau skųstis.

Telefono apačia
Telefono apačia

Telefono gale galite rasti pirštų atspaudų sensorių įrenginio atrakinimui ar kitoms funkcijoms (pavyzdžiui, tam tikrų programų papildomam užrakinimui pirštų atspaudu). Taip pat čia yra telefono galinė foto kamera. Vidurinis objektyvas yra pagrindinis, pasižymi 48 MP sensoriumi, pro jį ir fiksuojamos nuotraukos, kai viršutinė, 5 MP sensoriaus kamera yra naudojama gylio nustatymui. Taip pat po objektyvais yra ir dviguba blyktė. Vienintelis telefono gale nelabai patikęs dalykas - kameros yra iššokusios virš korpuso, todėl reikia jas saugoti, kad netyčia, perbraukus telefoną ant netinkamo paviršiaus, objektyvai nebūtų pažeisti. Tam, kad apsaugoti kameras nuo subraižymo, galite užsisakyti storesnį, objekyvus įgilinantį galinį dangtelį, arba nusipirkti vos porą eurų kainuojančius apsauginius stikliukus, kurie neleistų susibraižyti pačiam objektyvui.

Telefono galinė pusė
Telefono galinė pusė
Iškilusios kameros
Iškilusios kameros

Ekranas

Telefono priekis pažymi dideliu, ~81.4% priekinės dalies ploto užimančiu 6.3" dydžio ekranu. Šonuose ekranas nuo korpuso kraštų atitrauktas apie 2-3 mm, viršuje - apie 4mm, tik apačioje atitiraukimas didesnis ir siekia apie 6mm, tačiau tai tikrai nesugadina malonios telefono išvaizdos. Šaunu, kad viršuje esanti priekinė kamera nepareikalavo didelio notch'o - ekrano iškirpimas labai nedidelis, tad nuo to nenukenčia naudojimosi telefonu patogumas. Taip pat virš ekrano yra garsiakalbis pokalbiams, o šalia jo, galima sakyti, nematomi įsitaisę sensoriai artumui ir apšvietimo stiprumui nustatyti.

Telefono ekranas
Telefono ekranas
Telefono priekinės dalies viršus su priekine kamera ir pokalbių garsiakalbiu
Telefono priekinės dalies viršus su priekine kamera ir pokalbių garsiakalbiu
Apatinė ekrano dalis, kurioje ekranas atitrauktas toliau nuo telefono krašto
Apatinė ekrano dalis, kurioje ekranas atitrauktas toliau nuo telefono krašto

Programinė įranga

Kadangi anksčiau nebuvo tekę naudotis MIUI10 Android modifikacija, su kuria „Xiaomi“ leidžia savo išmaniuosius telefonus, nežinojau, koks patogus yra naudojimasis. Pirmas dalykas kurį pastebėjau įsijungęs telefoną - pasiekti viršutinę liniją ir išskleisti pranešimų (angl. notifications) langą nėra labai patogu dėl didelio telefono ilgio, bet netrukus atradau, kad tą galima padaryti piršo judesiu žemyn bet kurioje vietoje, jei neįjungta jokia programa. Be to, pridėtas vienos rankos rėžimas - kai nuvedant piršu nuo centrinio mygtuko į šoną ekranas sumažėja, taip pat gali pagelbėti žmonėms, kuriems viena ranka valdyti tokio dydžio įrenginį gali atrodyti nepatogu.

Labai nustebino ir kai kurios iškart įdiegtos „Xiaomi“ programos:

  • Diktofonas leidžia įrašyti ne tik balsą iš vieno mikrofono, bet įrašymui naudoti abu mikrofonus tiek telefono viršuje, tiek apačioje, stereo įrašui, taip pat juos naudoti interviu funkcijai (dviejų vienas priešais kitą esančių žmonių balso įrašymui).
Diktofono programėlė
Diktofono programėlė
  • Pridėtas ekrano įrašymo įrankis leidžia įrašyti ekrane rodomą vaizdą.
  • FM radijas pirmąsyk įsijungus automatiškai nesuklysdamas surado visas Vilniuje radijo stotis, leido patinkančias perkelti į sarašo viršų. Tiesa, galėtų būti patogesnis pačių stočių perjungimas (perjungimo mygtukai tiesiog pakeičia dažnius į artimiausius, bet ne stotis pagal jų sąrašą), be to, nėra RDS funkcionalumo, tad stočių pavadinimus teks susivesti patiems, o ir sužinoti kas šiuo metu groja nepavyks.
FM radijo programėlė
FM radijo programėlė
  • Kompasas ne tik tyrinėtojams parodys kur šiaurė, kokios dabar koordinatės, bet ir leis panaudoti telefoną kaip gulsčiuką.
Kompasas ir gulsčiukas
Kompasas ir gulsčiukas
  • Laikrodžio programėlėje, be žadintuvo nustatymo, rasite ir pasaulio laikrodį. Susidėję užsienio miestus matysite, kiek juose dabar valandų. Be chronometro taip pat rasite ir atgalinio skaičiavimo laikrodį, kuriame galėsite įsijungti raminančius garsus - miško aplinką arba jūros ošimą su svirplių garsasis, kurie turėtų padėti užmigti.
Laikrodžio programėlė su pasaulio laikrodžiu, chronometru, atgaliniu laikmačiu ir žadintuvais
Laikrodžio programėlė su pasaulio laikrodžiu, chronometru, atgaliniu laikmačiu ir žadintuvais
  • Mi Drop leis ne tik dalintis failais tarp įrenginių, bet ir sukurs Wi-Fi tinkle FTP adresą, kuriuo per kompiuterį lengvai pasieksite visus telefono failus be laidų prijungimo ar papildomų tvarkyklių diegimo.
  • Mi Pultas suteiks galimybę pridėti įvairius namie turimus prietaisus - televizorius, audio įrenginius, DVD grotuvus, projektorius ar pultelius palaikančius fotoaparatus ir juos valdyti išmaniuoju telefonu. Kiekvienam pulteliui galima susikurti greitai pasiekiamą nuorodą pagrindiniame telefono ekrane.
MI Pultelio programėlė įrenginių valdymui
MI Pulto programėlė įrenginių valdymui
  • Mi Skaičiuotuvas, be įprasto skaičiuotuvo savybių taip pat turi KMI, amžiaus, nuolaidų, procentalios dalies, laikotarpio tarp datų skaičiavimo įrankius, ilgio, ploto, tūrio, temperatūros, greičio, laiko ir masės vienetų konvertavimo įrankius, taip pat ir valiutų konvertuoklį.
  • Saugumas - turbūt labiausiai patikusi iš anksto įdiegta programa. Joje galima atlikti visus svarbiausius telefono tvarkymo įrankius - išvalyti nebereikalingą programų paliktą informaciją, nustatyti saugumo spragas (kenkėjiškų programų ar failų nustatymui pasitelkiamas integruotas „Avast“ variantas), matyti, kas sekina telefono bateriją, kiek mobiliųjų duomenų išnaudota, taip pat tvarkyti programas. Sistema leidžia ir užrakinti norimas programėles (pavyzdžiui, tas, kuriomis lengva pasiekti asmeninius duomenis), ir jas leisti pasiekti tik pirštų atspaudo pagalba. Taip pat įdiegtos žinučių ir skambučių blokavimo galimybės, specialus įrenginio rėžimas žaidimams ir panašios funkcijos.
Saugumo programėlė
Saugumo programėlė
  • Skaitytuvas - dar vienas naudingas įrankis, kuris leis ne tik nuskenuoti QR kodus ir įprastus barkodus, bet ir dokumentus, kuriuos programa automatiškai ištiesint, net jei fotografuosite kampu.

Vertinant „MIUI 10“ bendrai, man nelabai patiko pradinio ekrano išdėstymo galimybės, ypač dėl meniu nebuvimo. Laikyti visas įdiegtas programėles tiesiog ekrane man neatrodo patogus ir priimtinas sprendimas, todėl išbandžiau prieš tai „Google Play“ parduotuvėje užmatytą tos pačios „Xiaomi“ įmonės išleistą „Poco Launcher“ (pradžioje kurtą „Pocophone“ telefonui, vėliau išleistą kaip atskirą atsisiunčiamą programą). Programėlių paieška pagal spalvą, automatinis jų suskirstymas pagal kategorijas, meniu pasiekiamumas tiesiog piršto perbraukimu į viršų, greitieji programėlių meniu - funkcijomis ši priemonė tikrai lenkė tai, su kuo telefonas atkeliavo, tad labai rekomenduočiau žmonėms, galvojantiems apie šį įrenginį ar norintiems patogesnės sąsajos ir kituose įrenginiuose, pabandyti įsidiegti „Poco Launcher“.

Tiesa, vienas dalykas, prie kurio reikia priprasti - kai kurie pranešimai, atėję į telefoną, parodomi ekrano viršuje iššokusiame nedideliame lange, likusieji - trumpam pasikeičiant kairiajame kampe rodomam laikrodžiui į pranešimo ženkliuką, tačiau pastoviai ekrano viršuje negalėsite matyti, ar yra atėjusių naujų pranešimų - tam turėsite išskleisti pranešimų meniu.

Kamera

Jei domėjotės šiuo telefonu skaitydami užsienio ekspertų apžvalgas tikriausiai jau girdėjote, jog 48 MP kamera - labiau perkamumui padidinti skirtas kabliukas. Tokios raiškos nuotraukas telefonas fotografuos tik profesionaliame rėžime, ir jos tikrai nebus labai geros kokybės. Įprastuose kameros režimuose fotografuojamos nuotraukos bus išsaugomos 12 MP raiška, tačiau telefone tikrai yra 48 MP raiškos sensorius. Pasak šios video apžvalgos, telefone naudojamas Samsung Isocell GM1 sensorius naudoja technologiją vaizdo fiksavimui, kai vienai spalvai užfiksuoti yra naudojamos 2x2 pikselių matricos, tad vienam vaizdo taškui reikia 4x4 matricos (kurią sudaro dvi matricos po 2x2 žaliai spalvai užfiksuoti, ir po vieną 2x2 matricą raudonai ir mėlynai spalvoms). Tad jei vienam taškui reikia 4x4 matricos pikselių, daliname 48 MP iš 4 ir gauname 12 MP - raišką, kuria ir saugomos nuotraukos pagrindiniuose rėžimuose.

Į technologinius aspektus labiau nesigilinsiu. Ne pikseliuose ir nuotraukų dydžiuose paprastai yra esmė - įprastam vartotojui 12 MP dydžio nuotraukų (ir net mažesnių) turėtų pilnai užtekti, tad geriau įvertinti pačią kameros išgaunamą kokybę.

Kadangi telefonas palaiko Camera2 API, jame be jokių papildomų sunkumų galima naudoti „Google Camera“ programėlę. Kiek teko skaityti forumuose ir matyti apžvalgose, ja gaunamos nuotraukos lenkia „Xiaomi“ pridėta programėle fiksuojamus vaizdus, tad atsisiuntus programėlę išbandžiau ir įvertinau rezultatą (vaizdai vizualiai nekoreguoti, jokie efektai nepritaikyti, fotografuota automatiniu rėžimu, tačiau dėl užimamo failų dydžio sumažinti nuotraukų išmatavimai iš 4000x3000):

Su standarine kameros programėle
Su standarine kameros programėle
Su „Google Camera“
Su „Google Camera“

Kaip matote, su „Google Camera“ užfiksuotas vaizdas gautas šiek tiek tamsesnis. Tačiau pagrindinis skirtumas išryškėja priartinus vaizdą iki pat pikselių:

Palyginimas

Atkreipkite dėmesį, kad objektų detalės, fotografuojant standartine programėle, yra blankesnės, mažiau aštrios, pavyzdžiui, spalvotomis plytelėmis dengta siena palyginimo centre, standartine programėle užfiksuotoje nuotraukoje labiau panaši į dažytą, kai „Google Camera“ sugebėjo užfiksuoti, nors ir nelabai ryškiai, plytelių kontūrus. Taigi, galima teigti, kad „Google Camera“ geriau fiksuoja detales vaizduose.

Pateikiu daugiau nuotraukų:

  • Standartine fotoaparato programėle

Nuotrauka

Nuotrauka

Nuotrauka

  • „Google Camera“ programėle

Nuotrauka

Nuotrauka

Nuotrauka

Palyginus kai kuriuos šiuos vaizdus tarpusavyje:

Palyginimas

Asmeniškai man priimtinesni su „Google Camera“ gaunami vaizdai, kadangi jie tiesiog atrodo ryškesni, turintys daugiau detalių. Primenu, kad visos nuotraukos fotografuotos automatiniu režimu (tuo, kuris įjungiamas vos įsijungus kameros programėles), taip pat su įjungtu automatiniu HDR fiksavimu.

Telefonas standartine programėle gali filmuoti FullHD (1080p) raiškos vaizdus iki 120 kadrų per sekundę. „Google Camera“ programėle galima įrašyti ir 4K raiškos vaizdą.

Atnaujinta 2019 m. balandžio 3 d.:

Pavyko išbandyti „Redmi Note 7“ fotografavimą naudojantis „Google Camera“ prietemoje ir tamsoje. Pateikiu nuotraukas (taip pat neredaguotos, tik sumažintos iki 1000x750 dydžio):

Nuotrauka

Nuotrauka

Nuotrauka

Taip pat pavyko išsiaiškinti, jog egzistuoja „Google Camera“ versija, su kuria telefone pilnai veikia ir sulėtintas filmavimas, ir specialus naktinis fotografavimo režimas. Tam į įrenginį reikėtų įsidiegti „back.rider“ kūrėjo leidžiamą „Google Camera“ versiją. Testavimas atliktas su GCam_6.1.021_N7P_test2.6a versija ir problemų nepastebėta. Ją rasti galite čia. Su pilnai veikiančia „Google Camera“ programa nebelieka prasmės naudoti prastesne kokybe nuotraukas fotografuojančia standartine fotoaparato programėle.

Bendras įvertinimas

Telefonas tikrai patogus naudoti, ekrano santykis į ilgį kai kuriems gali būti šiek tiek per didelis, tačiau dėl įdėtų valdymo funkcionalumų tai neturėtų sukelti didelių problemų. Kameros kokybe skųstis tikrai negalima, baterija turėtų išlaikyti ilgiau nei parą. Pabandžius sudėlioti teigiamus ir neigiamus pastebėjimus, išskirčiau tokias savybes:

+ Pagrindiniai pliusai:

  • Tikrai geros kokybės galinis fotoaparatas;
  • Puiki ekrano raiška ir santykis;
  • Puikus ekrano ryškumo reguliavimas - galimas labai didelis ryškumas saulėje ir visiškai minimalus prietemoje;
  • Nedidelis, netrukdantis notch'as ekrano viršuje, lyginant su dauguma kitų telefonų;
  • Išlikęs 3,5mm audio lizdas ausinėms prijungti;
  • IR siųstuvas;
  • Didelės talpos baterija;
  • Greitojo krovimo palaikymas;
  • Visiškai sklandus veikimas dėl gerų techninių parametrų;
  • Puikus kainos ir kokybės santykis.

- Pagrindiniai minusai:

  • Nėra NFC;
  • Nėra belaidžio baterijos krovimo;
  • Išsikišusi iš korpuso dalis su kameros objektyvais reikalauja papildomos apsaugos.

Rašyti komentarą

Publikuodami komentarą sutinkate, kad sistemoje bus išsaugoti šie Jūsų nurodyti duomenys: vardas, el. pašto adresas (nebus rodomas viešai) ir komentaro turinys. Plačiau apie komenavimo taisykles ir privatumą